Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Začnite jesť šálku tejto POTRAVINY denne! Podľa vedcov dokáže spraviť s telom doslova zázraky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PERTH - Nový výskum zistil, že každodenná konzumácia iba jednej šálky zeleniny bohatej na dusičnany môže významne znížiť riziko srdcových chorôb. Tie sú pritom globálnou príčinou smrti číslo jeden. Podľa expertov vďaka konzumácii tejto zeleniny nebudete potrebovať žiadne vitamínové doplnky.

Štúdia Edith Cowan University (ECU) v austrálskom Perthe skúmala, či ľudia, ktorí pravidelne jedli väčšie množstvo zeleniny bohatej na dusičnany, ako je listová zelenina a červená repa, mali nižší krvný tlak. Experti sa tiež zamerali na to, či u tých istých ľudí nie je menšia pravdepodobnosť diagnostikovania srdcových chorôb o mnoho rokov neskôr. Kardiovaskulárne choroby sú totiž z globálneho hľadiska príčinou smrti číslo jeden a každoročne si vyžiadajú približne 17,9 milióna životov. 

Začnite jesť šálku tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedci skúmali údaje od viac ako 50 000 ľudí s bydliskom v Dánsku, ktorí sa počas 23-ročného obdobia zúčastňovali štúdie o stravovaní, rakovine a zdraví. Zistili, že ľudia, ktorí konzumovali zeleninu s najvyšším obsahom dusičnanov, mali asi o 2,5 mmHg nižší systolický krvný tlak a o 12 až 26 percent nižšie riziko srdcových chorôb. Vedúca autorka Catherine Bondonnová z Inštitútu pre výskum výživy ECU uviedla, že stravovanie ako prevencia srdcových chorôb je prioritou. "Naše výsledky ukázali, že jednoduchou konzumáciou jednej šálky surovej (alebo pol šálky varenej) zeleniny bohatej na dusičnany každý deň môžu ľudia výrazne znížiť riziko kardiovaskulárnych chorôb," vysvetlila. 

Začnite jesť šálku tejto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: pixabay.com)

Najväčšie zníženie rizika sa týkalo ochorenia periférnych artérií (26 percent), čo je typ srdcového ochorenia charakterizovaného zúžením krvných ciev na nohách. U ľudí však vedci zaznamenali aj nižšie riziko srdcových infarktov, mŕtvice a srdcového zlyhania. Okrem toho vedci tvrdia, že ak denne skonzumujete dané množstvo vybranej zeleniny, nebudete potrebovať žiadne vitamínové doplnky. "Ľudia nemusia užívať doplnky výživy na zvýšenie hladín dusičnanov, pretože náš výskum ukázal, že každý deň stačí jedna šálka listovej zelenej zeleniny, aby ste sa chránili," doplnila Bondonnová. 

Odborníci radia: Túto potravinu by ste mali jesť pred spaním, pomôže spáliť kalórie!

Ak práve nie ste fanúšikom čerstvej ani dusenej zeleniny, odborníčka odporúča smoothies. Môžete skúsiť napríklad šálku špenátu zmiešať s banánom alebo bobuľovým ovocím. Jedinému spôsobu prípravy, ktorému by ste sa mali vyhýbať, je odšťavovanie.

Viac o téme: ZeleninaInfarktKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu