Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sophie po nákaze KORONAVÍRUSOM prežívala nočnú moru: Jej príbeh dokazuje, ako pandémie ničí životy

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ -Vo vôni pyrenejského bieleho vína sú cítiť tóny exotického ovocia a čerstvých citrusov, ale someliérka Sophie Pallasová musí po tom, ako prekonala COVID-19, ťažko bojovať, aby jemný závan ananásu rozoznala. Rovnako ako mnohí ďalší i ona pri nákaze prišla o chuť a čuch. Pre ňu ako profesionálnu ochutnávačku vína to ale bola nočná mora, napísala agentúra Reuters.

"Bolo to ako ocitnúť sa v čiernej diere. Desivý pocit, úplne stratiť tak dôležitú vec," opísala Sophie svoje pocity zo straty dvoch zmyslov. Víno jej v tej chvíli neprinášalo žiadny pocit, zážitok ani potešenie. Jediné, čo bola schopná vnímať, bol alkohol a kyslosť.

Muž porazil ťažký COVID: Z jeho zážitku na nemocničnom lôžku budete mať zimomriavky aj vy

Príbeh tejto someliérky ukazuje, že pandémia môže pre niektoré profesie znamenať naozajstné existenčné ohrozenie. Netýka sa to však len vinárov a someliérov, ale napríklad aj kuchárov, výrobcov parfumov či čokolády a ďalších, pre ktorých sú vytrénovaný čuch a chuťové poháriky nevyhnutným pracovným nástrojom. 

Sophie po nákaze KORONAVÍRUSOM
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

KORONAVÍRUS Túto jednu vec nemôžu mnohí ľudia vyliečení z COVID-19 cítiť ani jesť

Francúzsky vinársky priemysel si kvôli tomu robí starosti. Enológovia, ako je napríklad Pallasová, sú totiž odborníci s potrebným vzdelaním, ktorí vinárom pomáhajú v kľúčových fázach výroby, ako je destilácia, miešanie či fľašovanie. Zväz enológov medzi svojim členmi spravil prieskum, do ktorého sa zapojilo 2600 ľudí. Z tých, ktorí prekonali COVID-19, viac než tretina uviedla, že ochorenie ovplyvnilo ich schopnosť vykonávať svoju prácu. Pallasová sa snažila svoj čuch získať späť tréningom. V kuchyni privoniavala ku koreniu, vanilkovým luskom a kávovým zrnám, aby sa jej nos opäť naučil rozoznávať pachy. Teraz už základné vône vo víne pozná zase ľahko, jemné podtóny jej ale ešte stále robia problémy. 

Charles Philipponnat
Zobraziť galériu (3)
Charles Philipponnat  (Zdroj: profimedia.sk)

Podobnú drámu a boj s necitlivým nosom zažíva aj výrobca šampanského Charles Philipponnat, ktorého vlani v októbri lekári museli kvôli ťažkému priebehu covidu-19 na týždeň uviesť do umelého spánku. Po prebudení zistil, že jeho drahocenné zmysly sú sčasti stratené. Počas rekonvalescencie si 58-ročný vinár, ktorého fľaše sa predávajú až za 600 eur, uvedomil, že rozoznať vône vo víne je pre neho neobyčajne obtiažne. Arómu červeného ovocia alebo bobulí vnímať dokáže, tóny mandariniek či zrelých citrusov ale nie. Teraz na jar to bola pre neho veľká prekážka vo chvíli, keď sa začalo s procesom tvorby cuvée pre nový ročník šampanského a bolo potrebné namiešať niekoľko vín dohromady. Hoci chuť a čuch sú z 90 percent späť, Philipponnat odhaduje, že mu bude trvať ešte najmenej polroka, kým bude opäť v plnej kondícii. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Strata čuchu a chuti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu