Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Európska lieková agentúra varuje pred možným vážnym vedľajším účinkom vakcíny AstraZeneca

Vakcína od spoločnosti AstraZeneca Zobraziť galériu (2)
Vakcína od spoločnosti AstraZeneca (Zdroj: SITA/AP/Virginia Mayo)

AMSTERDAM - Európska lieková agentúra (EMA) varuje pred novým, potenciálne smrteľným vedľajším účinkom vakcíny AstraZeneca a Johnson & Johnson. Podľa úradu sa tak doposiaľ stalo u piatich pacientov, ktorí boli očkovaní vakcínou AstraZeneca. Priamu súvislosť medzi vakcínou a touto vážnou komplikáciou však doposiaľ oficiálne nepotvrdili.

Odborníci upozorňujú na možný ďalší, oveľa vážnejší vedľajší účinok vakcíny. Pracovníci EMA uviedli, že u piatich ľudí, ktorí dostali vakcínu od firmy AstraZeneca, sa vyvinul syndróm kapilárneho úniku, informoval denník Evening Standard. Tento zriedkavý stav vedie k úniku krvi z drobných ciev do svalov, čo môže spôsobiť náhly pokles krvného tlaku. Ak sa nelieči, môže to spôsobiť zlyhanie orgánu. 

KORONAVÍRUS Po druhej dávke očkovania sa u ľudí objavuje poriadne čudný vedľajší účinok

EMA okrem toho preveruje aj správy o zriedkavých krvných zrazeninách vo vakcíne Johnson and Johnson (J&J), ktorá používa rovnaký princíp adenovírusu ako AstraZeneca. U ľudí, ktorí dostali vakcínu J&J, sa vyskytli štyri vážne prípady zrážania krvi a nízkeho počtu krvných doštičiek. K trom z nich došlo v Spojených štátoch, pričom jedna osoba, nanešťastie, umrela. 

Vakcína od Johnson &
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Cheryl Gerber/Johnson & Johnson via AP)

Lekársky regulačný úrad Európskej únie poznamenal, že zatiaľ nie je jasné, či existuje príčinná súvislosť medzi vpichnutím vakcíny a akýmikoľvek problémami s krvou. Spoločnosť Johnson&Johnson uviedla, že si je vedomá správ o krvných zrazeninách a na vyhodnotení údajov spolupracuje s regulačnými orgánmi. "V súčasnosti nebol preukázaný jasný príčinný vzťah medzi týmito zriedkavými udalosťami a vakcínou Janssen Covid-19," stojí v oficiálnom vyhlásení spoločnosti. 

Viac o téme: OčkovanieVakcínaKoronavírusJohnson & JohnsonCOVID-19AstraZeneca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu