Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Zoznamovací INZERÁT pre ortodoxných židov vyvolal poriadny rozruch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

JERUZALEM - "Terasa s výhľadom na Jeruzalem. Rátajte s teplým oblečením. Nápoje zdarma! Ideálne miesto i pre žiadosť o ruku!" Text nedávno zverejneného inzerátu v aplikácii ponúkajúcej nezadaným ortodoxným židom miesto pre stretnutie môže pôsobiť nemiestne, no faktom je, že v dôsledku pandémie covidu-19 sa schôdzky týchto silno veriacich mladých ľudí presunuli na záhrady a dvory, napísala agentúra AFP.

Židovský náboženský zákon (halacha) zakazuje mimomanželské sexuálne styky. Slobodný muž a žena spolu nesmú zostať sami v jednej miestnosti a nemôžu sa ani vzájomne dotýkať. U ortodoxných židov majú predmanželské schôdzky prísne pravidlá a potenciálnych manželov často zoznámi sprostredkovateľ. Stretnutia sa väčšinou konajú v kaviarňach alebo hotelových lobby, kde je možné v pokoji diskutovať a zároveň zostať všetkým na očiach. 

KORONAVÍRUS Zoznamovací INZERÁT pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas pandémie sú ale podobné miesta na stretávanie sa vzácne. V Jeruzaleme sú lavičky na promenáde pozdĺž bývalej železničnej trate aj vo verejných parkoch neustále obsadené ľahko rozoznateľnými pármi. Mladé ženy majú dlhé rukávy a sukne siahajúce až po zem, muži majú na hlave kipu. Dvojice v úctivej vzdialenosti vedú dlhý a tichý rozhovor. V niektoré dni sú ale na podobné schôdzky príliš zima, vysvetľuje 40-ročná Naama Avidanová, silno veriaca židovka a päťnásobná matka, ktorá vo svojej domácnosti prijme každý týždeň niekoľko takých párov so záujmom o cudné milostné schôdzky. "Kvôli korone nemajú kam ísť. Na prechádzky vonku je príliš zima." 

FOTO Snúbenci vypiekli s obmedzeniami kvôli KORONAVÍRUSU: Svadba nakoniec bola, a aká!

Podľa údajov ministerstva pre náboženské záležitosti vlani klesol počet svadieb o desať percent v porovnaní s predošlým rokom. To je veľmi znepokojivé najmä pre ortodoxných židov, ku ktorých náboženským povinnostiam patrí svadba a založenie rodiny. Naama a jej manžel Amiel preto zadarmo hostia neznámych ľudí vo svojom skromnom byte. Podľa židovských tradícií je napomáhanie stretnutiu muža a ženy, ktorí sa vezmú, takzvanou micvou, teda dobrým skutkom, ktorý prispeje k zaisteniu miesta v raji. 

KORONAVÍRUS Zoznamovací INZERÁT pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Aplikácia pre vyhľadávanie miest pre stretnutia je určená ortodoxným židom, niekedy ju však využijú i ultraortodoxní židia (charedim), ktorí zvyčajne nepoužívajú moderné technológie. Rovnako ako Avidanovci svoje príbytky pre tento typ schôdzok ponúka ďalších 250 rodín, uviedol tvorca aplikácie Curiel Gabizon. Vyvinul ju vlani v júni v rámci projektu, ktorý zahŕňa napríklad aj zoznamovacie videohovory. "Oženil som sa pred šiestimi rokmi po tom, čo som sa stretol s 252 ženami," vysvetľuje Gabizon, ktorý sa domnieva, že ho Boh vystavil takej skúške, aby sa z nej poučil. "Je to práve cesta bojovníka, ktorá ma priviedla k realizácii projektu, ktorý som pomenoval Projekt 252," dodáva. 

Viac o téme: SvadbaŽidiaIzraelKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu