Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Popredný vedec dúfa: Údaje o vakcíne AstraZenecy zmiernia obavy v Európe

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Janos Vajda/MTI via AP)

LONDÝN - Kľúčový výskumník britsko-švédskej farmaceutickej spoločnosti AstraZeneca profesor Andrew Pollard dúfa, že údaje z Anglicka dokazujúce účinnosť už jednej dávky vakcíny proti koronavírusu u starších dospelých zmiernia obavy v európskych krajinách, ktoré očkovanie ľudí touto vakcínou radšej spomalili.

Boj s KORONAVÍRUSOM v plnom prúde: Aktuálny PREHĽAD vakcín, ktoré majú svetu pomôcť zvíťaziť!

V utorok to uviedla tlačová agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia profesora. Údaje z programu hromadného očkovania v Anglicku ukázali, že obe vakcíny od spoločností AstraZeneca a Pfizer/BioNTech majú približne 60-percentnú účinnosť v ochrane pred príznakovým ochorením COVID-19 u ľudí vo veku nad 70 rokov už po jedinej dávke.

Analýzu s týmito údajmi zverejnil v pondelok večer anglický úrad verejného zdravotníctva. Analýza tiež ukázala, že obe vakcíny majú okolo 80-percentnú účinnosť pri ochrane pred hospitalizáciou u ľudí nad 80 rokov.

Profesor Pollard, vedúci výskumník v klinických skúškach vakcíny vyvinutej spoločne firmou AstraZeneca a Oxfordskou univerzitou, povedal pre britskú stanicu BBC: "Či už ste zaočkovaní vakcínou od Pfizeru alebo od AstraZenecy, máte veľmi vysoký stupeň ochrany." Anglický úrad verejného zdravotníctva zverejnil výsledky štúdie pred ich zverejnením v nejakom lekárskom časopise. Štúdiu ešte neposúdili nezávislí odborníci.

Viac o téme: VakcínaObavyúdajeZmiernenieAnglickoEurópaKoronavírusCOVID-19AstraZenecaAndrew Pollard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu