Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Experti prehovorili o tom, kedy sa definitívne skončí pandémia: Slová, z ktorých môže poraziť

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - V súčasnej situácii sa väčšina z nás pýta, kedy odznie pandémia a naše životy sa vrátia do normálu. Asi najväčšou nádejou je očkovanie, ale určiť presný časový horizont konca pandémie je ťažké. Možný, nie veľmi optimistický vývoj situácie, načrtla vo svojej analýze agentúra Bloomberg.

Mediálna a komunikačná agentúra Bloomberg vo svojej novej analýze predpokladá, že pandémia bude trvať ešte ďalších sedem rokov. Jej autori sa k tomuto nie veľmi optimistickému scenáru dopracovali po zohľadnení všetkých premenných týkajúcich sa rozsahu a priebehu očkovania. Agentúra tak podľa vlastných slov vytvorila "najväčšiu databázu údajov o COVID-19 z celého sveta", ktorá mapuje viac ako 186 miliónov záznamov o vakcinácii v rôznych štátoch k 17. februáru. Podľa zistených dát bude trvať 7,4 roka, kým sa pandémia koronavírusu skončí. Epidemiológovia vrátane Anthonyho Fauciho uvádzajú, že k tomu, aby sa život vrátil do normálu, bude potrebné zaočkovať 70 až 85 percent populácie. Len takto sa zabezpečí, aby vírus prestal cirkulovať. "V priemere je na celom svete podaných 6 337 917 dávok denne. Pri tomto tempe potrvá viac ako sedem rokov, kým vakcínu s dvoma dávkami dostane 75 percent populácie," píše sa v správe Bloombergu. 

Experti prehovorili o tom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Natacha Pisarenko)

Ohromujúca PREDPOVEĎ profesora z Yale: Po pandémii svet čaká explózia sexuality!

Pandémiu môžeme úplne ukončiť iba v globálnom meradle

Vírusy mutujú, adaptujú sa a robia to najmä na miestach, kde buď neexistuje liečba, alebo kde sa zdržuje veľký počet ľudí. Takže čím viac osôb je infikovaných, tým viac vírus mutuje a je odolnejší voči vakcínam a liečbe. Obnovenie globálneho cestovného ruchu tak zvýši riziko importu vírusového kmeňu aj do krajín, ktoré dostali šírenie koronavírusu pod kontrolu. Z tohto dôvodu Celosvetová aliancia vakcín (GAVI) zdôrazňuje, že "nikto nie je v bezpečí, kým nie sú v bezpečí všetci" a upozorňuje, že ak sa vrátime k predošlému spôsobu, akým ľudia cestovali pred pandémiou bez rozsiahlej vakcinácie, pravdepodobne sa dočkáme neutíchajúceho šírenia ochorenia COVID-19. 

Experti prehovorili o tom,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Je však veľa toho, čo sa môže zmeniť k lepšiemu

Agentúra uvádza, že v týchto relatívne raných fázach očkovacieho procesu sú údaje nestále a určité faktory by mohli skrátiť spomínaný časový rámec. Napríklad očkovací program v Kanade je v súčasnosti spomalený z dôvodu oneskorenej prepravy, vláda však má uzavreté zmluvy o nákupe väčšieho množstva vakcín na občana, než ktorákoľvek iná krajina vo svete. Vakcíny sa síce ešte len začínajú aplikovať v Mexiku a Indii a dve tretiny štátov zatiaľ vôbec nezačali s vakcinačným programom, ukončenie pandémie by ale mohla vo veľkej miere ovplyvniť aj úroveň kolektívnej imunity. Eliminovať šírenie infekcie môže aj vakcína od firmy Johnson&Johnson, ktorá vykazuje pozitívne výsledky už po podaní jednej dávky, takže druhá nie je potrebná. Kombináciou viacerých šťastných prvkov môže nakoniec trvať menej než päť rokov, kým COVID-19 definitívne odznie. Jeden fakt však zostáva nemenný; zastavenie pandémie je závislé od celosvetového úsilia a prvoradá je najmä prevencia, čiže umývanie rúk, nosenie rúšok, dodržiavanie odstupu a vakcinácia. 

Viac o téme: PandémiaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu