Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS Mladík (22) bol už na dvesto pohovoroch so šokujúcim výsledkom

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Frustrovaný uchádzač o prácu Jamie Gilliam len nedávno oslávil svoje 22. narodeniny, pracovných pohovorov u má ale za sebou podľa vlastných odhadov asi dvesto. Všetky bez úspechu. Hoci vlani vyštudoval politické vedy na londýnskej King's College, stále sa mu nedarí, píše server BBC.

Dievčina si už tri mesiace nemôže nájsť prácu: Potom si všimla tú strašnú CHYBU v životopise!

Jamie si začal hľadať prácu, ktorá najlepšie zodpovedá jeho vzdelaniu, napríklad ako asistent v kancelárii poslanca alebo niekde inde v štátnej správe. Ale keďže nič nenašiel, zľavil zo svojich požiadaviek a už je ochotný vziať prakticky akúkoľvek administratívnu prácu, len aby získal aspoň pracovné skúsenosti. "Na hľadanie práce je teraz naozaj ťažká doba. Kvôli pandémii je menej príležitostí," skonštatoval. 

KORONAVÍRUS Mladík (22) bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Mladý Brit býva s rodičmi v Romforde v grófstve Essex a nie je zďaleka sám, kto bojuje s podobnými ťažkosťami. Najnovšie štúdie ukazujú, že koronavírusovú krízu a jej vplyv na trh práce pociťujú obzvlášť tvrdo najmä mladí ľudia. Výskum Inštitútu pre štúdiá zamestnanosti (IES) napríklad zistil, že skoro polovica pracovných miest, ktoré kvôli pandémii zmizli, pripadá na ľudí do 24 rokov. Naviac platí, že viac ľudí sa uchádza o menej pracovných miest. Mladí ľudia sa tak ťažko dostávajú na trh práce. Gilliam okrem toho tvrdí, že na pohovoroch mu nikdy nepovedali, v čom urobil chybu. "Je to jednoduché, je tu až príliš mnoho takých ľudí, ako som ja, aby sa niekto obťažoval dať nejakú spätnú väzbu. Nie je to len odmietnutie, je to pocit, že tie dvere sú zamknuté a vy nemáte kľúče," opisuje svoju neutešenú situáciu. 

KORONAVÍRUS Mladík (22) bol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalším problémom je, že mladí ľudia väčšinou pracujú na miestach, ktoré pandémia zasiahla najviac. A tak im i najviac horzí, že prídu o prácu," uvádza správa, ktorú zverejnila organizácia Youth Futures Foundation. "Tí z menej priaznivého prostredia, ktorí by sa za normálnych okolností mohli spoliehať aspoň na čiastočné úväzky, aby si mohli zaplatiť štúdium, pravdepodobne pocítia dlhodobejšie ekonomické dopady a prídu o cenné pracovné skúsenosti, ktoré by im pomohli získať prácu v budúcnosti," uzavreli odborníci na pracovný trh. 

Viac o téme: Pracovný pohovorKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu