Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

FOTO Dievčatko bolo na prechádzke so psom: Stačil jediný pohľad a... ohromujúci objav!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BENDRICKS BAY - Malé dievčatko učinilo ohromujúci objav na pláži neďaleko mesta Barry vo Walese. Paleontológovia sú z neho mimoriadne nadšení a hovoria, že ide o zďaleka najlepší nález tohto druhu v danej oblasti.

Štvorročná Lily Wilderová sa minulú sobotu prechádzala so svojím otcom a psom po pláži Bendricks Bay v južnom Walese, keď na jednej zo skál zbadala neznámu stopu. Richard Wilder ju odfotil a doma ukázal svojej manželke Sally (41). Tej bolo hneď jasné, že ide o niečo výnimočné, a preto kontaktovala príslušné úrady, aby objav prešetrili. Pracovníci Národného múzea paleontológie zistili, že ide o odtlačok nohy dinosaura starý zhruba dvesto miliónov rokov. 

Bendricks Bay je podobnými nálezmi známa, no ten z uplynulej soboty je i tak jedinečný. "Ide o ten najlepší exemplár objavený na tejto pláži," vyhlásila kurátorka múzea Cindy Howellsová. Odtlačok meria desať centimetrov a zrejme patril dinosaurovi vysokému 75 cm a dlhému 2,5 metra. Nie je ale známe, o aký druh presne šlo. 

VIDEO Robotníci pri prácach na diaľnici neďaleko prírodnej pamiatky narazili na ohromujúci objav

Fosília bola opatrne odobratá zo skaly a odvezená do Národného múzea v Cardiffe. "Jej zakonzerovanie by mohlo pomôcť vedcom dozvedieť sa viac o štruktúre končatín dinosaurov vďaka tomu, že na fosílii krásne vidno jednotlivé vankúšiky a dokonca aj stopy od pazúrov," uviedlo múzeum vo svojom vyhlásení. 

Viac o téme: PlážDinosaurusObjavWales
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu