Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podnikateľ pobúril celý národ: Kvôli korone žobre o pomoc, pritom kšeftuje s bytmi!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

VARŠAVA - Rozruch v Poľsku vyvolal prípad varšavského podnikateľa, ktorý na internete poprosil krajanov o príspevok na záchranu svojho podnikania, ohrozeného pandémiou a vládnymi opatreniami proti šíreniu koronavírusu. Kvôli krátkodobému prenájmu niekoľkých bytov sa ale dočkal pobúrenia a kritiky, upozornil spravodajský server Onet.

Maciej Chojecki si vo Varšave dlhodobo prenajal až sedemnásť bytov, aby ich krátkodobo prenajímal turistom. Tí ale v čase pandémie vymizli. "Zostal som bez prostriedkov na živobytie a bez možnosti zarobiť si. Druhý lockdown už neprežijem. Potrebujem vašu pomoc," apeloval podnikateľ. "Neustále som investoval a získaval nové byty. Rátal som s tým, že tohtoročná sezóna bude prelomová. Nemohol som sa ale viac zmýliť. Všetko sa zrútilo zo dňa na deň," pokračuje. 

Podnikateľ pobúril celý národ:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Poliak sľúbil, že za každý príspevok vo výške 200 zlotých (cca 44 eur) sa odvďačí darcovi poukazom oprávňujúcim na prespanie v jednom z bytov, ktorých počet kvôli znižovaniu nákladov zredukoval na sedem. Napriek tomu potrebuje aspoň 25 000 zlotých (5513 eur) na to, aby svoj biznis udržal pri živote. Doteraz vyzbieral zhruba desatinu potrebnej sumy. 

Majiteľ krčmy v Prešove volal ľudí na pivo počas lockdownu: Na Štedrý deň mu naparili tvrdý trest

Ďalší užívatelia ale podľa portálu na podnikateľovi nenechali nitku suchú. Vadí im podnikanie s krátkodobými prenájmami varšavských bytov, ktoré sa tak stávajú absolútne nedostupnými pre bežných obyvateľov hlavného mesta. "Je to patológia," rozhorčuje sa miestny aktivista Jan Spiewak. "Je neuveriteľné, že o almužnu žobre chlap, čo vrazil peniaze do sedemnástich bytov, aby ich prenajímal na airb'n'b," pozastavuje sa za ilustrátorka komiksov Katarzyna Babisová. "Bookingizácia miest znamená drahé a nedostupné bývanie pre ľudí a obchádzanie predpisov platných pre hotely," uviedol s odkazom na rezervačnú platformu varšavské združenie, ktorého názov možno preložiť ako Mesto je naše. 

Viac o téme: BytPodnikateľVaršavaKoronavírusKoronakríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu