Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Škandál v obľúbenom lyžiarskom stredisku: Turisti mali ostať v karanténe, tajne zdúchli z hotela!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BERN/LONDÝN - Niekoľko stoviek britských turistov potajme uniklo z luxusného lyžiarskeho strediska Verbier vo Švajčiarsku. Chceli sa totiž vyhnúť karanténe, ktorú na nich uvalili miestne úrady kvôli novej mutácii koronavírusu. Tá by podľa vedcov mohla byť oveľa viac nákazlivejšia, napísal denník The Guardian.

Švajčiarsko 21. decembra vyhlásilo povinnú desaťdňovú karanténu pre všetkých, ktorí do krajiny prišli z Veľkej Británie po 14. decembri. Nové pravidlá zastihli aj stovky Britov v stredisku Verbier, ktoré je medzi turistami zo Spojeného kráľovstva veľmi obľúbené. Miestne úrady vysledovali 420 Britov, ktorým prikázali desaťdňový pobyt v izolácii. Podľa tamojších médií ich však asi polovica rezort tajne opustila už skôr, pričom niektorí z nich sa o niečo neskôr ohlásili svojim hotelom napríklad z Francúzska. "Mnohí z nich strávili v karanténe len deň a potom odišli pod rúškom tmy," uviedol hovorca miestnych úradov Jean-Marc Sandoz.

Škandál v obľúbenom lyžiarskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viacerí hotelieri pritom zistili, že hostia nie sú v hoteli až po tom, ako sa im márne snažili dovolať na izbu, alebo keď na chodbách zostávali nedotknuté podnosy s jedlom. Od 20. decembra už nelietajú žiadne lety medzi Švajčiarskom a Britániou a nie je preto úplne jasné, kam sa Briti "na úteku" vydali. Niektorí sa ale neskôr ozvali a chceli napríklad vedieť, či budú musieť platiť za noci v hoteli, ktoré v ňom vzhľadom na svoj náhly odchod nestrávili. 

Škandál v obľúbenom lyžiarskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Britskí návštevníci čelili údajne od prvých správ o novej mutácii vírusu xenofóbnym náladám. "Každý, kto hovorí po anglicky, je podozrivý," napísal napríklad denník Sonntags Zeitung. "Mnoho ľudí čelí nespravodlivým predsudkom a obvineniam z porušenia karantény len kvôli ich jazyku," podotkol Sandoz. "Niekoľko dní som bola predmetom všeobecnej podozrievavosti. Bolo to neznesiteľné," skonštatovala staršia Britka, ktorá má vo Verbiere prázdninový byt. 

Viac o téme: TuristiMutáciaŠvajčiarskoBritiKoronavírusVerbier
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu