Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

FOTO Prevratné zmeny na Antarktíde! Vidno to až z vesmíru, vzniká úplne nový ekosystém

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Youtube/Cambridge University)

CAMBRIDGE - Zmena klímy spôsobuje na našej planéte prevratné zmeny. Najnovšie to potvrdil výskum britských vedcov v Antarktíde, ktorí zostavili prvú mapu zobrazujúcu miesta, kde sa nachádzajú mikroskopické riasy. Výsledky štúdie zverejnili v časopise Nature Communications.

Vedci z Univerzity v Cambridge a programu British Antarctic Survey vytvorili prvú rozsiahlu mapu mikroskopických rias dokumentujúcu stav pobrežia Antarktídy. Počas ostatných dvoch rokov sledovali na Južnom póle vývoj a pohyb zelených snehových rias a porovnávali ich so satelitnými snímkami. Zistili, že plochy so "zeleným snehom" neustále pribúdajú. S nárastom globálnych teplôt bude tento trend postupovať čoraz rýchlejšie. Tieto vodné organizmy menia doterajší obraz bielej zasneženej krajiny na jasne zelenú, ktorá je viditeľná už aj z vesmíru.

FOTO Prevratné zmeny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Cambridge University)

"Toto je významný pokrok v našom chápaní života na Antarktíde a v tom, ako sa môže v nasledujúcich rokoch kvôli zmene klímy meniť. Snehové riasy sú kľúčovou súčasťou schopnosti kontinentu zachytiť oxid uhličitý z atmosféry fotosyntézou," uviedol šéf výskumného tímu Matt Davey. Kvety zelených snehových rias sa v súčasnosti nachádzajú najmä v oblasti pozdĺž západného pobrežia Antarktického polostrova. Výskumníci zistili, že riasy sa rozrastajú najmä v teplejších oblastiach, kde sa počas letných mesiacov (od novembra do januára) udržujú teploty tesne nad nulou. Výskyt zelených snehových rias je veľmi ovplyvnený aj prítomnosťou vtákov a cicavcov, ktorých exkrementy sú výživným prírodným hnojivom. Viac ako 60 percent kvetov bolo totiž nájdených do piatich kilometrov od kolónie tučniakov. "Na snehovej ploche sme identifikovali 1679 samostatných kvetov zelených rias, ktoré spolu pokrývali zhruba 1,9 kilometrov štvorcových. Takáto plocha dokáže zachytiť približne 479 ton uhlíka za rok," vysvetlil Davey.

FOTO Prevratné zmeny na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Cambridge University)

Keď sa však Antarktický polostrov zahreje v dôsledku stúpajúcich globálnych teplôt, môže prísť nielen o letnú snehovú prikrývku, ale aj o snehové riasy. Výskyt menšieho počtu týchto rias bol zaznamenaný aj na severe polostrova a na Južných Shetlandoch, kde rástli aj vo vyšších polohách. "Dúfame, že keď sa Antarktída zahreje, tieto vodné organizmy budú schopné prežiť aj vyššie," podotkol Daveyho kolega Andrew Gray.

Viac o téme: AntarktídaRiasy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu