Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Muž práve kempoval, keď sa mu na hlavou zjavil nesmierne vzácny úkaz na FOTO

(Zdroj: Facebook/Paul M Smith Photography)

OKLAHOMA - Americkému fotografovi sa podarilo zachytiť nesmierne vzácny úkaz. V štáte Oklahoma sa pred necelými dvomi týždňami objavili na oblohe rozsiahle elektrické výboje, ktoré vyzerajú ako medúza. Voľným okom si ich prakticky nemáte šancu všimnúť.

Paul Smith sa 22. októbra vybral do Arkansasu, kde plánoval cez noc kempovať. Čakal totiž na príchod studeného frontu a búrok, ktoré chcel odfotografovať. Spolu s prerušovanou oblačnosťou však dorazilo aj niečo iné. Na druhý deň ráno okolo pol siedmej zachytil na oblohe medúzovitý nadoblačný blesk, ktorému sa hovorí aj "medúzový škriatok. Objavil sa počas búrky vyčíňajúcej nad hranicou medzi južnou Oklahomou a Texasom. 

Drove into Arkansas last night and camped out ahead of the cold front in anticipation of storms moving through Oklahoma....

Posted by Paul M Smith Photography on Friday, 23 October 2020

Smith bol nadšený, že sa mu podarilo odfotiť tento druh elektrických výbojov, stáva sa tak totiž len zriedkavo. "Na fotke vidno aj následný zelený dosvit. Toto je pravdepodobne ten najdetailnejší záber nadoblačného blesku, aký som kedy odfotil," napísal Paul. 

FOTO Nad východným Slovenskom sa objavil mimoriadne vzácny úkaz: Bolo vidieť prelet ISS!

Medúzoví škriatkovia vznikajú najmä počas silných letných búrok nad búrkovými mrakmi v troposfére vo výške 50 až 90 kilometrov nad zemou. Trvajú extrémne krátko; prvýkrát sa ich podarilo odfotiť vedcom z Univerzity v Minnesote až v roku 1989. Majú podobu svetelných červeno-oranžových bleskov, ktoré človek voľným okom stihne zazrieť len málokedy. 

 

Viac o téme: BleskMedúzový škriatok
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu