Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Nad východným Slovenskom sa objavil mimoriadne vzácny úkaz: Bolo vidieť prelet ISS!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Youtube/mordoc smaug)

BRATISLAVA - Vo štvrtok sa na východnom Slovensku odohral veľmi neobvyklý úkaz - pred Slnkom preletela Medzinárodná vesmírna stanica ISS. Zachytiť niečo také je mimoriadne vzácne, podľa odborníka je jednoducho potrebné byť na správnom mieste v správny čas.

Kto sa vo štvrtok popoludní nachádzal na východe krajiny, mohol sa stať svedkom úžasnej udalosti. Na oblohe bolo totiž na krátky moment vidno preletieť vesmírnu stanicu. ISS obieha Zem rýchlosťou 28 000 km/h, takže samotný úkaz bol neskutočne krátky, trval len 1,08 sekundy. Český astronóm Petr Horálek mal však šťastie. Z obce Záhradné v Prešovskom okrese zachytil stanicu, ako preletela pred Slnkom o 12:35:46. V tom okamihu bola od neho vzdialená viac ako 786 kilometrov. "Na oblohe mala uhlovú veľkosť len 35,2 oblúkových sekúnd, čo je pod rozlíšením ľudského oka," priblížil Horálek. 

Vľavo vidno multiexpozíciu prechodu počas jednej sekundy (vpravo je viditeľná aj slnečná škvrna AR2776) a vpravo výrez s detailom ISS s náznakmi solárnych panelov
Zobraziť galériu (2)
Vľavo vidno multiexpozíciu prechodu počas jednej sekundy (vpravo je viditeľná aj slnečná škvrna AR2776) a vpravo výrez s detailom ISS s náznakmi solárnych panelov  (Zdroj: Petr Horálek)

Úkaz bol podľa neho viditeľný len vo veľmi úzkom páse so šírkou 13,2 kilometra, Záhradné bolo však priamo v centrálnej línii. Kozmickú stanicu bolo vďaka tomu vidieť, ako preletela práve cez stred Slnka. Astronómovi sa dokonca podarilo zachytiť aj náznaky jej solárnych panelov. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu