Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Žena pred 15 rokmi z Pompejí ukradla artefakty: Odvtedy ju sprevádza nešťastie, aj rakovina!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

POMPEJE - Kanadská turistka, ktorá pred pätnástimi rokmi ukradla v talianskych Pompejach dva kúsky mozaiky, časti amfory a kus keramiky, teraz tieto "suveníry" poslala späť spolu s listom, v ktorom sa ospravedlňuje. Zároveň tvrdí, že predmety sú prekliate, napísal spravodajský server The Guardian.

Tridsaťšesťročná žena, ktorá sa podpísala len ako Nicole, navštívila ruiny Pompejí v roku 2005, keď mala krátko po dvadsiatke. Artefakty vraj ukradla preto, že chcela vlastniť kúsok histórie, aký nemá nikto iný. Teraz je ale presvedčená, že práve tieto predmety môžu za vlnu smoly a nešťastia, ktoré ju odvtedy prenasledujú, vrátane rakoviny prsníka, ktorá ju postihla už dvakrát, a finančných ťažkostí. "Je v nich toľko negatívnej energie spojenej s tým miestom plnom skazy. Prosím, dajte ich späť, prinášajú smolu," napísala v liste, ktorý adresovala miestnej cestovnej kancelárii. 

Žena pred 15 rokmi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pompeje zasypal sopečný popol pri katastrofickej erupcii sopky Vezuv v roku 79 nášho letopočtu. Miesto patrí k najnavštevovanejším turistickým atrakciám v Taliansku a už dlhé roky sa potýka s problémom návštevníkov túžiacich po nelegálne získanom suveníre. Balíček od Nicole obsahoval aj ďalší ospravedlňujúci list od kanadského manželského páru, ktorý sa rovnako ako ona rozhodol vrátiť niekoľko kameňov ukradnutých z Pompejí v roku 2005. "Vzali sme ich bez toho, aby sme pomysleli na bolesť a utrpenie, ktoré tie úbohé duše počas erupcie Vezuvu a hrozivej smrti zažili. Je nám to ľúto, odpusťte nám naše hrozné rozhodnutie. Nech ich duše odpočívajú v pokoji," stálo v ňom. 

Ohromujúci nález pod Pompejami: Toto tam výbuch sopky zakonzervoval na dlhých 2000 rokov!

Za celé tie roky sa do Pompejí vrátilo toľko ukradnutých artefaktov spoločne s ospravedňujúcimi listami, že sa správa tejto pamiatky rozhodla vytvoriť múzeum, kde tieto predmety vystavuje. 

Viac o téme: Pompeje
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu