Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalší dôsledok nákazy KORONAVÍRUSOM? Vedci varujú pred záhadným syndrómom u dospelých

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ATLANTA - Výskum, o ktom informovalo americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC), pripúšťa možnú súvislosť medzi ochorením COVID-19 a vznikom akútneho zápalového syndrómu u dospelých. Podobný stav bol ešte na začiatku pandémie spozorovaný aj u viacerých detí.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb upozornilo na ďalšie nebezpečenstvo súvisiace s novým koronavírusom. Podľa výsledkov štúdie zverejnenej v časopise Morbidity and Mortality Weekly Report sa u dospelých infikovaných môže vyvinúť potenciálne smrteľný multisystémový zápalový syndróm podobný tomu, ktorý bol doteraz zaznamenaný iba u detí. Do výskumu sa síce zapojilo len 27 osôb, ale podľa vedcov by nebolo správne ich prehliadať. Išlo o prípadové štúdie pacientov, ktorí boli infikovaní SARS-CoV-2 alebo mali v tele vytvorené protilátky. Ochorenie COVID-19 sa však u nich neprejavovalo typickými respiračnými symptómami, ale trpeli búšením srdca, mali problémy s tráviacim traktom, pokožkou či mozgom. Traja z nich následkom ochorenia podľahli.

Výskum odhalil hrozivú pravdu: 9 z 10 pacientov, ktorí sa vyliečili z COVID-19, majú dlhotrvajúce následky

"Títo hospitalizovaní mali v tele silný zápal a trpeli dysfunkciou mimopľúcnych orgánov. Práve tieto stavy sú obvykle sprevádzané zlyhaním dýchania. Paradoxné je, že pacienti vykazovali len minimálne respiračné symptómy," píše sa v článku. Autori štúdie označili tento stav ako multisystémový zápalový syndróm dospelých (MIS-A), ale to, či súvisí s COVID-19, musia overiť ďalšie pozorovania. Tento stav je veľmi podobný multisystémovému zápalovému syndrómu detí (MIS-C), ktorý lekári zaznamenali ešte v prvej vlne pandémie. Aj keď deti majú zvyčajne miernejší priebeh ochorenia COVID-19, objavilo sa niekoľko stoviek prípadov, kedy sa u malých pacientov vyvinul akútny zápalový stav podobný príznakom toxického šoku a atypickej Kawasakiho chorobe.

Ďalší dôsledok nákazy KORONAVÍRUSOM?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zatiaľ nie je jasné, aké sú príčiny vzniku MIS-A aj MIS-C. Je ale pozoruhodné, že všetci okrem jedného z pozorovaných pacientov patrili k rasovým alebo etnickým menšinám. Tento fakt len potvrdzuje výsledky predošlých štúdií, podľa ktorých patria Aziati a Afroameričania do rizikovejšej skupiny, čo sa týka nákazy novým koronavírusom. V správe je zároveň uvedené, že iba necelá tretina dospelých pacientov bola negatívne testovaná na SARS-CoV-2, ale mali pozitívny test na protilátky. Podľa vedcov to naznačuje, že syndrómy MIS-A a MIS-C môžu byť postinfekčnými procesmi ochorenia COVID-19.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Akútny zápalový syndróm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu