Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

NASA skúma záhadnú anomáliu v Atlantiku: Má byť predzvesťou prevratnej udalosti

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WASHINGTON - Vedci z NASA skúmajú záhadnú anomáliu v južnom Atlantiku, konkrétne oblasť oslabenia magnetického poľa Zeme, ktorá sa zväčšuje. V priemere za ostatné dve storočia magnetické pole planéty stratilo takmer desať percent svojej sily. Táto oblasť sa tiahne od Afriky po Južnú Ameriku. Slnečné žiarenie sa tak dostáva nebezpečne blízko k Zemi.

Známa ako anomália južného Atlantiku, intenzita poľa v oblasti od Afriky po Južnú Ameriku sa za posledných 50 rokov rapídne zmenšila. V priebehu minulých piatich rokov vznikla podobná anomália juhozápadne od Afriky. Táto slabosť by mohla vystaviť planétu nebezpečenstvu, pretože magnetické pole Zeme odpudzuje a zachytáva nebezpečné slnečné žiarenie. V dôsledku výskytu oslabených miest sa však slnečné žiarenie dostáva čoraz bližšie k zemskému povrchu. Bez ochrany magnetického poľa by toto žiarenie mohlo priamo poškodiť ľudské životy a okrem toho zničiť počítače na palube lodí a lietadiel.

NASA skúma záhadnú anomáliu
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Podobné problémy nastali už v minulosti. V súčasnosti sa prevádzkovatelia snažia zabrániť skratom tak, že vypínajú nepodstatné komponenty svojich satelitov. Počas tzv. udalosti v Laschampe, ku ktorej došlo pred 41 000 rokmi, bolo zníženie intenzity zemského magnetického poľa také rapídne, že planétu bombardovali kozmické lúče viac než obvykle. Terry Sabaka a Wijia Kuang, geofyzici z NASA, pozorujú satelity SWARM Európskej vesmírnej agentúry, aby preskúmali, ako sa mení anomália južného Atlantiku. Pomocou satelitu Ionospheric Connection Explorer sledujú jej polohu a silu.

VIDEO Na viacerých miestach sveta ľudia počuli zvláštne zvuky: Fenomén doteraz nikto neobjasnil

Jednou zo špekulácií je, že oslabenie poľa je znakom toho, že Zem smeruje k obráteniu pólov. To znamená, že severný a južný magnetický pól sa vymenia. K tomuto preklopeniu nedôjde okamžite, ale môže nastať v priebehu niekoľkých storočí. "K takýmto udalostiam došlo v histórii planéty už mnohokrát," uviedla Európska vesmírna agentúra. 

Viac o téme: ZemAnomáliaMagnetické pole
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu