Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Afrikou otriasla záhadná smrť stoviek slonov: Experti už vedia, čo ich zrejme zabilo

Uhynutý slon leží v delte rieky Okavango na severe Botswany
Uhynutý slon leží v delte rieky Okavango na severe Botswany (Zdroj: TASR/Photo via AP)

GABORONE - Pravdepodobnou príčinou záhadného úhynu niekoľkých stoviek slonov v Botswane by mohli byť podľa predbežných testov toxíny prírodného pôvodu, oznámil agentúre Reuters Cyril Taolo, riaditeľ oddelenia pre divokú prírodu národných parkov Botswany. Odborníci sa teraz zamerajú na možné environmentálne príčiny, ako sú toxíny produkované baktériami vo vodných plochách.

Mŕtve slony boli nájdené v oblasti delty rieky Okavango na severozápade Botswany. Úrady najprv hovorili o 154 zvieratách, neskôr sa ich počet zvýšil o ďalších viac ako sto. Ich telá boli nedotknuté, čo svedčí o tom, že sa nestali terčom pytliakov, ktorí slonov lovia kvôli ich klom.

Vzorky tkanív mŕtvych zvierat boli zaslané na analýzu do niekoľkých krajín vrátane USA. Z analýz podľa Taolu zatiaľ vyplýva, že príčinou úhynu pravdepodobne nebola infekčná choroba: "Dostali sme výsledky niekoľkých testov zo zahraničia. Podľa nich je veľmi nepravdepodobné, že by smrť zapríčinil infekčný patogén," uviedol. Vyšetrovanie už skôr vylúčilo ako možný dôvod smrti antrax, teda sneť slezinnú, ktorá v Botswane občas postihuje divoké zvieratá.

V Botswane žije takmer tretina všetkých afrických sloních jedincov a stáda sa tam stále zväčšujú; zatiaľ čo na konci 90. rokov v krajine žilo 80 000 slonov, teraz je ich 130 000. O tento priaznivý trend sa zaslúžila najmä dobrá správa rezervácií.

Viac o téme: SmrťSlonyBotswana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu