Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KORONAVÍRUS v Británii sa stáva menej smrteľným: Z jednej štatistiky ale poriadne desí

Koronavírus vo Veľkej Británii Zobraziť galériu (5)
Koronavírus vo Veľkej Británii (Zdroj: SITA/AP)

LONDÝN - Veľká Británia v utorok oznámila 110 ďalších úmrtí na koronavírus. Napriek tomu, že počet obetí naďalej klesá, počet prípadov sa stále zvyšuje. Údaje ministerstva zdravotníctva naznačujú, že každý deň podľahne nákaze až 65 Britov. Cez leto by sa situácia mohla upokojiť, otázne je, čo bude v zime.

V pondelok bolo vo Veľkej Británii zaznamenaných iba 11 úmrtí v dôsledku koronavírusu. Pondelkové počty sú však vždy nižšie kvôli víkendovým omeškaniam. Počas vrcholu koronakrízy v apríli zomrelo na covid-19 denne viac ako 1 000 ľudí. Zdravotnícki odborníci tvrdia, že oficiálny počet obetí je v súčasnosti 45.422.

Lekári riešia KORONAVÍRUSOVÚ záhadu: Nakazili sa desiatky ľudí, aj keď boli mesiac v izolácii!

Samostatné vládne štatistiky však odhalili, že počet prípadov stále stúpa. To znamená, že krajina týždenne eviduje v priemere 635 nákaz.

KORONAVÍRUS v Británii sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/AP)

Ďalšie sľubné údaje Úradu pre národnú štatistiku (ONS) v utorok odhalili, že počet obetí nového koronavírusu je v súčasnosti najnižší od posledných dvoch týždňov pred karanténnym opatrením nariadeným štátom. „Za posledné štyri týždne došlo k menšiemu počtu úmrtí, ako priemerne za posledných päť rokov,“ povedal Carl Heneghan, riaditeľ Centra pre medicínu založenú na dôkazoch na Oxfordskej univerzite.

Dodal, že významný trend v znižovaní počtov úmrtí je pravdepodobne spôsobený tým, že starší ľudia a ľudia s oslabenou imunitou umreli na následky koronavírusu už dávnejšie. „Počas týchto týždňov bude nevyhnutné sledovať, či tento trend pokračuje,“ skonštatoval Heneghan.

Zdravotnícky personál vo Veľkej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Jon Super)

Experti ONS dodali, že covid-19 pravdepodobne urýchlil úmrtie u ľudí, ktorí by zomreli z iných príčin. V dôsledku toho v súčasnosti menej ľudí zomiera napríklad na srdcové choroby a demenciu, pretože sa nakazili koronavírusom, a ten sa im stal osudným.

Štatistika úmrtí na následky zápalu pľúc či chrípky je zarážajúca

Zároveň Veľká Británia eviduje takmer trikrát väčší počet ľudí, ktorí umreli na následky zápalu pľúc či chrípky. Údaje ministerstva zdravotníctva zverejnené v utorok ukázali, že deň predtým bolo vykonaných 100 000 testov. Do tohto počtu sa rátajú aj zamestnanci Národnej zdravotnej služby a nemocničný personál.

KORONAVÍRUS v Británii sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Peter Byrne)

Zdravotnícki odborníci však odmietli povedať, koľko ľudí bolo testovaných, čo znamená, že presný počet nakazených Britov je už mesiac záhadou. Skutočná veľkosť ohniska, ktoré sa v marci začalo vymykať spod kontroly, sa na základe údajov o testovaní protilátky odhaduje na milióny.

To znamená, že kĺzavý medián denných prípadov stúpol na 635. Denné údaje o úmrtiach však nereprezentujú počet pacientov, ktorí za posledných 24 hodín podľahli vírusu. Údaje sa nezhodujú s aktualizáciami vlády. Niektoré úmrtia totiž nahlásila Národná zdravotná služba a o niečo neskôr ju avizuje aj vláda. Presné čísla sú tak nejasné.

Samostatné údaje z minulého týždňa ukázali, že šírenie nákazy vo Veľkej Británii je pomerne stabilizované a vedci naznačujú, že miera úmrtnosti môže klesnúť v dôsledku teplého počasia. Existujú však obavy, že vírus by sa mohol v zime vrátiť a spôsobiť viac úmrtí a chorôb. Počas zimy sú totiž ľudia náchylnejší na rôzne prechladnutia či vírusy.

Viac o téme: Veľká BritániaCovid-19Koronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu