Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lekári riešia KORONAVÍRUSOVÚ záhadu: Nakazili sa desiatky ľudí, aj keď boli mesiac v izolácii!

Prístav v Ushuaia Zobraziť galériu (2)
Prístav v Ushuaia (Zdroj: Getty Images)

USHUAIA - Na juhu Argentíny riešia záhadu rybárskej lode, ktorá po 35 dňoch strávených na otvorenom mori zakotvila v meste Ushuaia v súostroví Ohňová zem. Napriek tomu, že všetci členovia posádky mali pred vyplávaním negatívne testy na koronavírus, sa teraz ukázalo, že väčšina z nich je infikovaná.

Argentínske úrady sa snažia zistiť, ako je možné, že sa novým koronavírusom infikovalo 57 zo 61 námorníkov, ktorí sa po 35 dňoch strávených na otvorenom mori vrátili do prístavu v Ushuaia. Pred plavbou na lodi Echizen Maru bola pritom posádka v štrnásťdňovej karanténe v hoteli a všetci jej členovia mali negatívny test. Na základe toho sa preto prirodzene predpokladalo, že aj po návrate z plavby budú všetci v poriadku. Ako sa nákaza šírila, je však stále záhadou. Z najnovšieho stanoviska argentínskeho ministerstva zdravotníctva vyplýva, že počet infikovaných osôb sa ešte môže zvýšiť, pretože dvaja členovia posádky stále čakajú na výsledky testovania. 

Echizen Maru momentálne kotví v prístave
Zobraziť galériu (2)
Echizen Maru momentálne kotví v prístave  (Zdroj: profimedia.sk)

"Je ťažké zistiť, ako sa táto posádka nakazila, pretože viac ako mesiac nemala žiadny kontakt s pevninou," uviedla šéfka primárnej zdravotnej starostlivosti v Ohňovej zemi Alejandra Alfarová. Podľa jej slov vyšetrovací tím preveril chronológiu symptómov u posádky a na základe toho stanovil postup nákazy. 

Poplach v Prešove! Lekár mohol infikovať až 600 ľudí: Testovali ich na KORONAVÍRUS, platí zákaz návštev

Šéf oddelenia infekčných chorôb v regionálnej nemocnici Leandro Ballatore sa vyjadril, že ide o prípad, ktorý sa vymyká všetkým doterajším zisteniam o ochorení COVID-19, pretože o tak dlhej inkubačnej dobe sa doteraz nezmienila žiadna štúdia. Jeho tím ešte stále nedokáže opísať, ako sa u infikovaných vyvíjali jednotlivé symptómy.

Viac o téme: LoďArgentínaRybáriKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu