Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Botanik kvôli koronavírusu uviazol vo svojom tropickom raji: Pozrite na tú nádheru, mnohí mu závidia

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

CALARCA - Z bujného porastu vyčnieva sivá hriva Alberta Gómeza. Pandémia ochorenia COVID-19 uväznila tohto vášnivého botanika v jeho záhrade, ktorú vybudoval v Kolumbii. Tamojšia biodiverzita patrí medzi najbohatšie na svete.

Bez tridsiatky zamestnancov, ktorí ho zvyčajne sprevádzajú, a ďaleko od rodiny žijúcej v Bogote sa tento 72-ročný muž snaží zachovať raj, ktorý vytvoril pred viac než 40 rokmi. Koronavírus ho donútil záhradu uzavrieť. "Žijem tu, v tejto botanickej záhrade v Quindiu, od marca, pretože ma tu zablokovala pandémia," vysvetľuje Gómez medzi 600 druhmi pôvodných rastlín zasadených na 14 hektároch.

Vedci varujú pred ďalšou vlnou: Pandémia KORONAVÍRUSU možno spôsobí inú katastrofu

Keď Kolumbia 25. marca vyhlásila karanténu, aby zabránila šíreniu nákazy, prišiel park ležiaci v meste Calarca na západe krajiny o hlavný zdroj príjmov. Každoročne priláka okolo 600-tisíc turistov. Odvtedy Alberto pôsobí ako záhradník, strážca, správca a diktátor, ako s úsmevom hovorí, pretože "tu sa ani lístok nepohne bez môjho súhlasu". 

Aby mohol platiť mzdy svojim zamestnancom, klepal márne na dvere bánk. Nakoniec si vzal úver s vysokým úrokom a požiadal o pomoc na sociálnych sieťach. 

Botanik kvôli koronavírusu uviazol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Alberto bol pôvodne právnik, keď sa ale začal zaujímať o rastliny, stal sa aj záhradníkom a botanikom. Mal vtedy sotva dvadsať rokov. Právna prax mu umožňovala zarobiť si na živobytie a zároveň pracoval na tomto ekologickom centre.

V jeho záhrade rastú orchidey, vodné rastliny a bylinky s lekárskym využitím. Súčasťou záhrady je aj múzeum paliem, zoologická záhrada hmyzu, obrovský skleník s motýľmi, knižnice i kino. Vďaka mierovej dohode podpísanej v roku 2016 s gerilou Revolučných ozbrojených síl Kolumbie (FARC) vzrástlo množstvo zahraničných návštevníkov záhrady z pať na 20 percent.

Karanténa však tento rok zlikvidovala medzinárodnú, národnú aj miestnu turistiku. Gómez preto odštartoval kampaň nazvanú SOS pre botanickú záhradu v Quindiu. Vo videu vyzýva ľudí, aby si kúpili strom, stali sa kmotrami rastlín alebo celých zón tohto raja biodiverzity a financovali jeho projekty svojimi darmi.

Botanik kvôli koronavírusu uviazol
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Gómezovým cieľom je teraz pred definitívnym zavretím zachrániť lokalitu, ktorá prežíva v chaotickom odlesňovaní, zhoršovaní ekosystémov, otepľovaní klímy a vymieraní druhov. Ráno sa prebúdza za spevu vtákov. Kolumbia je krajinou s druhou najväčšou biodiverzitou na svete po Brazílii a prvá z hľadiska rozmanitosti vtáctva.

V záhrade žije 176 druhov. Po raňajkách sa botanik stará o rybníky, v ktorých bujnejú vodné rastliny. Potom rozvíja svoje projekty a zháňa financie pre park, ktorý divoko rastie, pretože ho už viac ako sto dní nikto poriadne neudržiava. Ako predseda Národnej siete botanických záhrad v Kolumbii cíti Alberto veľkú zodpovednosť.

"Je mimoriadne dôležité zachrániť Kolumbiu pred ekologickou deštrukciou. Musíme to urobiť teraz, nemôžeme čakať na naše deti," tvrdí. Jeho duch naďalej spriada výchovné projekty a plánuje aj druhú knihu. "Jediná vec, ktorá je v mojej záhrade zakázaná, je prestať snívať," dodáva.

Viac o téme: Botanická záhradaKolumbiaBiodiverzitaKaranténaKoronavírusAlberto gomez
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu