Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Päť prekvapivých vecí, ktoré výrazne znižujú riziko nákazy: Dodržiavate ich?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - Vedci prichádzajú každý deň s novými informáciami týkajúcimi sa ochorenia COVID-19. Stále platí, že je potrebné sa vyhýbať bezprostrednému sociálnemu kontaktu, prekrývať si nos a ústa a dodržiavať zvýšenú hygienu rúk. No existujú aj ďalšie preventívne opatrenia eliminujúce riziko nákazy.

Hoci jednotlivé štáty čoraz viac uvoľňujú obmedzujúce opatrenia, hrozba koronavírusu aj naďalej pretrváva. Hygienici a epidemiológovia nás preto denne upozorňujú na to, aby sme zostávali zodpovední a aby nikto z nás nepodceňoval prevenciu. Na nosenie rúšok či dodržiavanie bezpečného odstupu sme si už zvykli, ale sú tu aj ďalšie opatrenia, ktorými môžeme eliminovať riziko nákazy a chrániť tak nielen seba, ale aj svoje okolie. Ktoré to sú?

Vetranie interiéru

Podľa nedávnej štúdie zverejnenej v časopise Environment International môže správna ventilácia v interiéri zabraňovať šíreniu koronavírusu. Interiéry využívajúce filtráciu častíc a zariadenia na dezinfekciu vzduchu znižujú riziko infekcie prenášanej vzduchom. Rovnaký benefit v tomto smere prinášajú aj otvorené okná, ktoré umožnia lepšie prúdenie vzduchu.

Správne vetranie počas zimy
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ochrana očí

Pri  dodržiavaní prevencie by sme nemali zabúdať ani na ochranu očí.  Americká oftalmologická akadémia totiž potvrdila, že ak v našej blízkosti niekto kašle alebo kýcha, pred šírením kvapôčok infekcie nás ochránia okuliare, a to aj slnečné. Jemnejšie častice sa síce môžu zachytávať na ráme alebo skle, ale ich nosenie značne znižuje celkové riziko infekcie.

KORONAVÍRUS Päť prekvapivých vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Vyzujte si topánky predtým, ako vojdete dovnútra

Ak ste si ešte neosvojili tento zvyk, tak je najvyšší čas, aby ste to urobili. Centrum pre kontrolu chorôb (CDC) zverejnilo výsledky štúdie, ktorá testovala podrážky topánok pracovníkov jednotky intenzívnej starostlivosti v čínskom Wu-chane. Jej autori zistili, že vo viac ako polovici odobratých vzoriek sa nachádzali stopy vírusu. Síce nie každý pracuje v nemocničnom prostredí, i tak by sme ale nemali tento druh rizika prenosu podceňovať. 

KORONAVÍRUS Päť prekvapivých vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Prechladnutie

Ak ste sa nedávno zotavili z prechladnutia, tak vás určite poteší, že týždeň sprevádzaný kýchaním a nádchou vám môže poskytnúť ochranu pred koronavírusom. Odborníci to píšu v štúdii, ktorá bola zverejnená v časopise Cell. Po prekonaní prechladnutia, ktorým pacient zdolá iný typ koronavírusu, sa totiž v jeho tele nachádza viac T-buniek. Práve tie môžu podporovať skríženie antivírusovej imunity účinnej aj proti ochoreniu COVID-19. 

KORONAVÍRUS Päť prekvapivých vecí,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Nosenie rúška doma

Aj keď v náročných situáciach ľudia neradi zostávajú sami, práve v čase pandémie je samota obrovskou výhodou. Potvrdzujú to predbežné výsledky doteraz nepublikovanej štúdie. Je v nich uvedené, že až 80 percent pozitívne testovaných ôsob sa nakazilo práve doma od svojich rodinných príslušníkov alebo spolubývajúcich. Samostatné bývanie teda znižuje celkové riziko infekcie. Hygienici preto upozorňujú, že v spoločnej domácnosti by malo byť nosenie rúška samozrejmosťou. 

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19Preventívne opatrenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu