Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

KORONAVÍRUS v Brazílii naberá na sile, počet infikovaných prekročil 700-tisíc

V počte infikovaných je Brazília na druhom mieste za USA
V počte infikovaných je Brazília na druhom mieste za USA (Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

RIO DE JANEIRO - V Brazílii pribudlo v pondelok 15.654 prípadov nákazy novým koronavírusom, čím sa ich celkový počet zvýšil na 707.412. Táto juhoamerická krajina zaznamenala aj 679 ďalších úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19, ich celkový počet tak stúpol na 37.134 osôb, informovala televízia CNN s odvolaním sa na ministerstvo zdravotníctva.

V počte infikovaných sa Brazília dostala v globálnom meradle na druhé miesto za USA, v počte obetí je tretia za USA a Veľkou Britániou. Rozruch spôsobilo v Brazílii nariadenie, podľa ktorého ministerstvo zdravotníctva od 5. júna prestalo zverejňovať celkový počet úmrtí na koronavírus, ale iba počet obetí za uplynulých 24 hodín.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Rezort tiež zo svojej stránky stiahol kumulatívne údaje, ukazujúce vývoj za posledných niekoľko mesiacov. V pondelok sa však k predchádzajúcej praxi vrátil. Brazílsky prezident Jair Bolsonaro komentoval túto zmenu slovami, že koronavírus "už nie je témou do hlavných správ". Ministerstvo zdravotníctva v nedeľu večer uviedlo, že za posledných 24 hodín zomrelo na koronavírusovú infekciu 1382 ľudí.

O niečo neskôr tento počet bez vysvetlenia opravilo na 525. V stanovisku zverejnenom v pondelok rezort podľa agentúry Reuters konštatuje, že problémy s víkendovými údajmi pramenili predovšetkým z chýb v počtoch z dvoch štátov, ktoré boli neskôr opravené. Tieto nezrovnalosti vyvolali kritiku celého politického spektra, pričom zaznela aj požiadavka na parlamentné vyšetrovanie.

Viac o téme: PandémiaBrazíliaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu