Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Pacient (69) s COVID-19 bol mesiac v kóme: Keď sa z nej prebudil a prehovoril, všetci ostali v šoku

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: profimedia.sk)

BRISTOL - Pacient s COVID-19 strávil niekoľko týždňov v indukovanej kóme, zatiaľ čo bol napojený na pľúcny ventilátor. Šesťdesiatdeväťročný Brian Harvey sa dostal do nemocnice kvôli zápalu pľúc. Lekári až neskôr zistili, že sa nakazil koronavírusom. Po tom, ako opäť nadobudol vedomie, netušil, čo je koronavírus. Dovtedy o chorobe vôbec nevedel.

Harvey bol 21. marca prijatý do nemocnice v Bristole kvôli pneumónii. Nestihol sa ani rozlúčiť s rodinou, keď ho lekári uviedli do indukovanej kómy. Práve vtedy mu diagnostikovali aj COVID-19. Keď sa z nej o štyri týždne neskôr prebudil, o súčasnej pandémii netušil absolútne nič, hoci v čase, keď ochorel, už bolo v Británii zhruba 5000 infikovaných ľudí. Jednoducho na koronavírus úplne zabudol. "Keď sa prebral, o koronavíruse nevedel. Museli sme mu vysvetliť, že vonku číha vírus a že všetko je zatvorené. Všetkých kontaktoval cez FaceTime a všetci plakali. Spýtal sa, prečo plačú a oni vysvetlili, že nečakali, že sa ešte niekedy ozve," uviedla Brianova dcéra Faye Stapletonová (32). 

Pacient (69) s COVID-19
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Faye Stapleton)

Šesťnásobný starý otec si vyslúžil od nemocničného personálu prezývku "Teflon Man", v preklade teflónový muž, pretože sa z koronavírusu spamätával skutočne dobre. "Nikto z lekárov si asi nemyslel, že to takto pôjde. Sestra na jednotke intenzívnej starostlivosti, ktorá ho videla na začiatku, povedala: "Vy ste vyrobený z odolného materiálu. Ste ako teflón"," priblížila Faye.

Pacient (69) s COVID-19
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Harvey v súčasnosti navštevuje fyzioterapeuta, ktorý mu pomáha učiť sa znova chodiť. Väčšinu svalovej hmoty totiž stratil v dôsledku dlhodobého ležania. Aktívne však využíva telefón a publikuje príspevky na Facebooku."Pracovníci nemocnice boli úplne úžasní, zachránili môjmu otcovi život. Nedokážem im dostatočne poďakovať," dodala Stapletonová. Ako poďakovanie rodina vyzbierala viac ako 6000 libier (6700 eur a darovala ich britskej Národnej zdravotníckej službe. Taktiež kúpila tablety pre pacientov v bristolskej nemocnici, aby mohli aj počas svojej hospitalizácie zostať v nepretržitom kontakte s rodinami.

Viac o téme: KoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu