Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

KORONAVÍRUS Talianskemu mestu predpovedali pohromu: Opak sa stal pravdou... Stalo sa jednotkou!

Prato Zobraziť galériu (4)
Prato (Zdroj: Getty Images)

PRATO - Talianskemu mestu Prato ležiacemu neďaleko Florencie sa niekedy hovorí "malá Čína". Koncentrácia čínskych obyvateľov je tu najväčšia v celej Európe a mnohí preto v začiatkoch pandémie Covidu-19 očakávali, že na tomto mieste nákaza udrie obzvlášť tvrdo. Nastal však opačný vývoj, pričom prítomnosť početnej čínskej menšiny zrejme mestu pomohla, napísal web Politico.

Z necelých 200-tisíc obyvateľov Prata má čínske korene približne jedna desatina. Podľa úradov sa ani u jedného z týchto ľudí doteraz nepotvrdila nákaza vírusom SARS-CoV-2. V celom okrese Prato potom malo pozitívny test 479 ľudí, čo je najmenej zo všetkých okresov v regióne Toskánsko.

Už na sklonku januára, teda asi o mesiac skôr, než talianske úrady oznámili prvé úmrtie s Covidom-19, začali Číňania v Prati zatvárať svoje podniky, minimalizovať kontakty s okolím a dodržiavať prísne hygienické zásady. "Ľudia boli veľmi uvedomelí," povedal Sü Čchü-lin, ktorý v toskánskom meste žije už mnoho rokov a vedie miestny kultúrny spolok čínskej komunity. "Všetci sa snažili čo najviac zostávať doma," pokračoval.

Starosta Prata Matteo Biffoni má za to, že vďaka prístupu čínskej menšiny ľudia v meste "možno skôr než na akomkoľvek inom mieste v Taliansku" pochopili vážnosť situácie. "Čínska komunita išla ostatným príkladom, vytvorilo to pozitívnu odozvu. Vďaka ich príkladu sme sa všetci prispôsobili," povedal.

Prato
Zobraziť galériu (4)
Prato  (Zdroj: Getty Images)

V čase, keď sa šírenie koronavírusu týkalo predovšetkým Ázie, sa Prato javilo skôr ako Achillova päta Talianska, obzvlášť keď sa čakalo, že sa sem z dovolenky v Číne po tamojších oslavách nového roka vráti okolo 2000 ľudí. Toskánske mesto je už od stredovekých čias centrom textilnej výroby a v 90. rokoch sa sem začali sťahovať robotníci z čínskeho prístavného mesta Wen-čou. Teraz má v tunajšom okrese čínske korene každé šieste dieťa.

Hrozilo vyhrotenie napätia, stal sa opak

Ázijská komunita bola v minulosti obviňovaná z nezáujmu o integráciu i z daňových podvodov a pri šírení nového vírusu hrozilo vyhrotenie napätia. Číňania na rôznych miestach Talianska čelili slovným útokom a ľudskoprávna organizácie Amnesty International vo februári hovorila o "hanebnej vlne" xenofóbie, v Pratu sa ale obavy z nenávistných prejavov nenaplnili. "Predstava, že žijete v meste s toľkými Číňanmi, ktorí majú silné väzby na vlasť, budila v ľuďoch strach. Ten sa ukázal ako úplne bezdôvodný, nakoniec k nám vírus prišiel z Lombardie," povedal komunálny politik z ľavicovej Demokratickej strany Lorenzo Rocchi.

KORONAVÍRUS Talianskemu mestu predpovedali
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Aj dnes je stále väčšina Číňanov v Prati spojená so zmieneným Wen-čou. Vo veľkomeste ležiacom južne od Šanghaja začala prísna karanténa ešte pred oslavami Nového roka, väčšina návštevníkov z Prata tak strávila dovolenku v izolácii, ktorá pokračovala aj po návrate do Talianska. Dodržiavanie opatrení bolo zaisťované metódami importovanými z Číny. Komunita zdieľala kontaktné informácie prostredníctvom aplikácie Wech, izolovaní ľudia po telefóne hlásili telesnú teplotu, zatiaľ čo s nákupmi im pomáhali susedia. "Bola to menej sofistikovaná, podomácky vytvorená verzia prísnej karantény v Číne," vysvetľoval prvý čínsky člen mestského zastupiteľstva Marco Wong.

Čínania žijúci v Prati si ihneď uvedomili, že je to vážne

Ostatným obyvateľom Prata neuniklo, ako vážne ich čínski spoluobčania hrozbu berú, povedal starosta Biffoni. "Hovorili si, ak Číňania, ktorí za normálneho stavu celý deň pracujú, zostávajú doma, musí to byť vážne," opísal. Vo výsledku sa vraj mesto lepšie pripravilo a dokázalo rýchlejšie zareagovať, keď nákaza skutočne dorazila.

Prato
Zobraziť galériu (4)
Prato  (Zdroj: Getty Images)

Od vypuknutia pandémie prešli niektoré továrne v Číne na výrobu osobných ochranných pomôcok a jedna z tých najväčších teraz dodáva rúška i do Toskánska. Miestni čínski podnikatelia sa zároveň podieľali na dohodnutí humanitárnej pomoci z Číny v podobe dodávok pľúcnych ventilátorov, plášťov pre zdravotníkov a rúšok.

Podľa Wonga tento vývoj zlepšuje vzťahy medzi čínskymi obyvateľmi Prata a ostatnými. "Niečo dobré táto škaredá situácia predsa len priniesla," povedal. Podobne hovoril aj starosta Biffoni, hoci uznal, že napätie medzi komunitami nevymizlo úplne. "Máme svoje problémy, nie všetky sú vyriešené. Ale úsilie (čínskej menšiny) nám rozhodne pomohlo urobiť pár krokov vpred," dodal.

Viac o téme: TalianskoKoronavírusPrato
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu