Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Vedci skúmali patogén COVID-19, dospeli k parádnemu zisteniu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Hľadanie účinnej vakcíny, ktorá by zastavila súčasnú pandémiu, zamestnáva vedecké kapacity z celého sveta. Ich prácu komplikuje najmä mutácia nového koronavírusu SARS-CoV-2. Predbežné výsledky štúdie zverejnené na stránke bioRxiv však hovoria o tom, že súčasný vírus má v porovnaní s koronavírusom SARS z roku 2002 stabilný genóm. A práve toto zistenie môže výrazne ovplyvniť vývoj novej vakcíny.

Expert WHO: COVID-19 je 10-krát smrteľnejší než prasacia chrípka, len takto zastavíme pandémiu

Autori ostatnej štúdie zameranej na štruktúru a organizáciu nového koronavírusu SARS-CoV-2 porovnali genetické zloženie 106 vzoriek patogénu COVID-19 z celosvetovej databázy s 39 genómovými sekvenciami koronavírusu SARS z roku 2002. Vďaka tomu zistili, že vírus, ktorý v minulosti nespôsobil pandémiu, mal v skutočnosti vyššiu genetickú diverzitu s vyššou mierou mutácie v porovnaní s patogénom COVID-19. Znamená to, že súčasný vírus má na rozdiel od svojho predchodcu neporovnateľne stabilnejší genóm, čo môže urýchliť vývoj účinnej vakcíny, informuje americký týždenník Newsweek. 

KORONAVÍRUS Vedci skúmali patogén
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Prvá výrazná mutácia bola zaznamenaná vo vzorke odobratej v Indii 27. januára 2020. Potvrdila zmenu, ktorá pravdepodobne prispieva k tomu, že tento vírus má vyššiu afinitu k ľudskému ACE2 v porovnaní s pôvodným vírusom SARS. "Pomerne stabilný genóm SARS-CoV-2 je spoľahlivou indikáciou pre epidemickú kontrolu, pretože menej mutácií zvyšuje nádej na rýchly vývoj vakcíny a antivírusových liekov," uviedli autori štúdie. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/Maxim Mishin, Moscow Mayor Press Service via AP)

Akákoľvek sezónna chrípka znepokojuje všetkých epidemiológov, pretože vysoká miera mutácií spôsobuje, že vakcinácie účinné v jednom chrípkovom období sú už počas ďalšieho nástupu chrípky neúčinné. Ak je genóm SARS-CoV-2 skutočne stabilný, nemusí byť mutácia brzdou vo vývoji vakcíny. Sľubným zistením výskumu je aj to, že hrot vírusového proteínu, ktorý je kľúčový a napáda ľudskú bunku, zostal po mutácii rovnaký. Konkrétne závery tejto štúdie však zatiaľ nemožno označiť za spoľahlivé, kým ich nepotvrdia viaceré výskumy.  

Viac o téme: VakcínaKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu