Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

KORONAVÍRUS Satelitné FOTO odhalili hotový zázrak: Aj vedcom sa tomu ťažko verí

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/ESA - European Space Agency)

PARÍŽ - Izolácia obyvateľov v domácom prostredí a obmedzená premávka prispeli k výraznému skvalitneniu ovzdušia. Satelitné snímky Európskej vesmírnej agentúry preukázali obrovský pokles úrovne oxidu dusičitého v ovzduší. Ide výsledok opatrení súvisiacich so súčasnou pandémiou. Rozdiel je najviac pozorovateľný vo veľkomestách, ktoré sú v týchto dňoch doslova ľudoprázdne.

Program Európskej únie pre pozorovanie Zeme Copernicus z Kráľovského holandského meteorologického ústavu (KNMI) na monitorovanie počasia a znečistenia v Európe potvrdil, že úroveň znečistenia ovzdušia nad starým kontinentom výrazne poklesla. Ide tak o výsledok opatrení, ktoré prinútili obyvateľov zostať doma, čím sa obmedzila aj premávka.

Pri porovnávaní záberov z obdobia od 14. do 25. marca s minuloročnými fotografiami z rovnakého obdobia sú viditeľné markantné rozdiely v hladine oxidu dusičitého v Paríži, Miláne a Madride. Nový pokles sa zhoduje zhruba s termínom nástupu opatrení súvisiacich s pandémiou.

"Koncentrácie oxidu dusičitého sa zo dňa na deň menia v dôsledku zmien počasia. Závery nemožno vyvodiť len z údajov zachytených počas jedného dňa. Kombináciou údajov za konkrétne časové obdobie, v tomto prípade desať dní, je meteorologická variabilita vyhodnotená v priemere a my potom vidíme zmeny zapríčinené ľudskou činnosťou. Chémia v našej atmosfére je nelineárna. Preto sa percentuálny pokles koncentrácií môže mierne líšiť od poklesu emisií," objasnil Henk Eskes z KNMI. 

Môžete sa nakaziť koronavírusom z balíka alebo dotykom mobilu? Vedci to už vysvetlili

Tím z KNMI v spolupráci s odborníkmi z celého sveta začal pracovať na podrobnejšej analýze a na interpretácii pozorovaných koncentrácií. Použité boli poznatky z terénu, údaje o počasí a údaje z inverzného modelovania. "Pre kvantitatívne odhady zmien emisií spôsobených dopravou a priemyslom je potrebné kombinovať údaje zo spektometra Tropomi umiestneného na satelite Copernicus Sentinel-5P s modelmi atmosférickej chémie. Výskumy už síce začali, ale chvíľu potrvá, kým budú kompletné," doplnil Henk. 

KORONAVÍRUS Satelitné FOTO odhalili
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Youtube/Netherlands Space Office)

Údaje o znížení škodlivín v ovzduší potvrdila aj Európska environmentálna agentúra (EEA), keď uviedla, že koncentrácia látok znečisťujúcich ovzdušie v Ríme a Miláne klesla o 50 percent, zatiaľ čo Parížska agentúra na monitorovanie kvality ovzdušia zaznamenala 30-percentné zníženie znečistenia. Pokles znečistenia oxidom dusičitým vo veľkých mestách Británie vrátane Londýna potvrdila aj organizácia Air Quality Network. 

GPS výrobca TomTom zároveň uviedol, že percento ciest s preťaženou dopravou v britskej metropole kleslo zo 71 percent v roku 2019 na súčasných 15 percent. Hladina ultrajemných častíc PM2,5 v Londýne dosahuje v súčasnosti približne polovičnú úroveň hodnoty,  ktorá býva bežne zaznamenaná v tomto ročnom období.

Viac o téme: Európska vesmírna agentúraKoronavírusZnečistenie ovzdušia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu