Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS WHO, FAO a WTO upozorňujú na ohrozenie dostupnosti potravín pre pandémiu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

ŽENEVA - Pandémia choroby COVID-19 vyvolávanej koronavírusom SARS-CoV-2 ohrozuje aj zásobovanie potravinami, upozornili v stredu v spoločnom vyhlásení Organizácia pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO), Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Svetová obchodná organizácia (WTO). Informoval o tom spravodajský portál LCI.

"Neistota spojená s dostupnosťou potravín môže spôsobiť vlnu vývozných obmedzení", ktoré samy osebe majú za následok "nedostatok na svetovom trhu", varovali v ojedinelom spoločnom vyhlásení generálni riaditelia FAO, WHO a WTO: Čchü Tung-jü, Tedros Adhanom Ghebreyesus a Roberto Azevedo.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Podľa týchto troch organizácií je nevyhnutné zabezpečiť plynulosť obchodnej výmeny, aby sa vo svete zabránilo nedostatku potravín. Varovali, že "spomalenie pohybu pracovníkov v poľnohospodárskom a potravinárskom sektore" môže mnohým farmám na Západe spôsobiť problémy a mať za následok aj čakanie kamiónov s tovarom na hraniciach, pričom hrozí, že následne dôjde k plytvaniu rýchlo sa kaziacimi výrobkami a potravinami vo všeobecnosti.

Najvyšší predstavitelia FAO, WHO a WTO žiadajú zabezpečiť ochranu zamestnancov v potravinovom sektore, ako aj v spracovateľskom priemysle a v distribúcii potravín, aby sa minimalizovalo šírenie koronavírusu. Žiadajú tiež zachovanie potravinových dodávateľských reťazcov. Upozorňujú, že "práve v týchto časoch je medzinárodná spolupráca nevyhnutná."

Viac o téme: PandémiaWHOWTOKoronavírusFAO
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu