Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

KORONAVÍRUS V Japonsku pribúda počet nakazených, premiér však zákaz vychádzania nevyhlási

Šinzó Abe
Šinzó Abe (Zdroj: SITA/AP Photo/Koji Sasahara)

TOKIO - Japonský premiér Šinzó Abe v stredu povedal, že jeho krajina nevyhlási v súvislosti s pandémiou koronavírusu také prísne obmedzenia pohybu ako zaviedlo napríklad Francúzsko, kde platí zákaz vychádzania. Abe sa tak vyjadril napriek zvyšujúcemu sa počtu prípadov infekcie v Japonsku, píše agentúra DPA.

"Keď sa ma pýtajú, či môžeme zaviesť také obmedzenia pohybu ako Francúzsko, tak vravím, že nie," povedal v hornej komore parlamentu. Japonský premiér sa takto vyjadril len deň po tom, ako miestne úrady oznámili, že v krajine za 24 hodín pribudlo 240 nových prípadov infekcie - vrátane 78 v Tokiu.

Viac informácií o koronavíruse nájdete aj na Facebooku

Do stredajšieho popoludnia hlásili z Japonska 2971 nakazených. Chorobe COVID-19, ktorú koronavírus spôsobuje, tam zároveň dosiaľ podľahlo najmenej 77 ľudí. Výrazný nárast v počte infikovaných podnietil tamojších politikov i odborníkov, aby premiéra vyzvali na vyhlásenie núdzového stavu. Abe však uviedol len to, že Japonsko je "na pokraji" tohto stavu a aj keď sa mu podarí vyhnúť sa extrémnemu šíreniu nákazy, zostane v stave "na pokraji" ešte dlhý čas.

Krátko po tom, ako Medzinárodný olympijský výbor (MOV) po dohode s Japonskom odložil minulý utorok o rok letné olympijské hry v Tokiu, vyzvalo japonské hlavné mesto a okolité prefektúry občanov, aby zostali doma a zamedzili ďalšiemu šíreniu koronavírusu. Japonský parlament zároveň ešte v polovici marca schválil legislatívu, ktorá predsedovi vlády umožňuje počas pandémie vyhlásiť núdzový stav, pripomína DPA.

Viac o téme: PandémiaJaponskoKoronavírusŠinzó Abe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu