Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Najkrajšia knižnica na svete sa nachádza v Prahe: Pozrite na tú neskutočnú krásu

(Zdroj: Youtube/Lily's Channel - Outings & Travels)

PRAHA - Podľa portálu Bored Panda sa najkrajšia knižnica na svete nachádza v Prahe. Ide o knižnicu Klementinum, ktorá je označovaná za barokový skvost. Na prvé miesto ju posunulo hlasovanie čitateľov, ktorých táto inštitúcia uchvátila nielen architektonickými prvkami, ale aj jedinečnosťou svojej zbierky.

Za najkrajšou knižnicou na svete nemusíte cestovať ďaleko, stačí sa zastaviť v neďalekej Prahe, konkrétne v komplexe Klementinum, kde sídli česká Národná knižnica. Aspoň tak rozhodli čitatelia portálu Bored Panda, podľa ktorých tento barokový skvost plný malieb a bohato zdobeného interiéru nemá vo svete konkurenciu.

Knižnica bola po prvý raz otvorená v roku 1722 ako súčasť tretej najväčšej Jezuitskej univerzity na svete. Nachádza sa v nej viac ako 20 000 kníh. Autorom úchvatných stropných fresiek je Jan Hiebl. Práve v Klementine sa začali v roku 1775 zaznamenávať prvé údaje o miestnom počasí. V roku 1781 v nej zbierku literatúry českého jazyka Biblioteca Nationalis zhromaždil Karel Rafael Ungar. Vo svojom slávnom románe sa o knižnici zmienil aj španielsky spisovateľ Jorge Luisa Borge.

Inštitúcia si síce chráni svoju históriu, ale nebráni sa ani novým trendom. Niektoré vzácne historické kúsky už poskytla spoločnosti Google na skenovanie, aby boli dostupné čitateľom celého sveta na Google Books.

Viac o téme: KnižnicaPrahaKlementinum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu