Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Žene (36) diagnostikovali rakovinu, čakala na smrť: Lekári ju otvorili a... preboha, to čo má v pečeni?!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: profimedia.sk)

EDMONTON - Cassidy Armstrongová sa pripravovala na smrť po tom, čo lekári diagnostikovali hrudku na jej pečeni ako rakovinu. Počas operácie ale zistili, že o žiadny nádor nešlo. Bol to zriedkavý parazit, ktorý pravdepodobne rástol v bruchu pacientky najmenej desať rokov. Po zvyšok života musí preto užívať antiparazitiká.

Tridsaťšesťročná Kanaďanka schudla 11 kilogramov, mala bolesti, trápila ju anémia a mala problémy s trávením aj spánkom. Zašla preto na vyšetrenie, ktoré ukázalo, že trpí zriedkavou rakovinou pečene. Pripravovala sa preto na to najhoršie. 

Pri operácii však lekári zistili, že v ženinom bruchu nie je žiadny nádor, ale parazit, ktorý je veľký ako grapefruit. Vnútri jej tela žil aspoň desať rokov. "Nevedela som, čo si mám myslieť. Spýtala som sa ich, či je to dobré a oni odpovedali, že je to oveľa lepšie, než očakávali," hovorí Cassidy. Kvôli nákaze však bude musieť do konca života užívať lieky proti parazitom. 

Žene (36) diagnostikovali rakovinu,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Armstrongová trpela alveolárnou echinokokózou, zriedkavým ochorením spôsobeným pásomnicou. Ľudia sa ňou môžu infikovať buď zjedením nakazeného mäsa alebo psom. Podľa expertov sa tento druh parazita vyskytuje výhradne u mačiek a psov. Cassidy však žiadneho psa nemá a nikdy nemala. Má preto zmiešané pocity, no je rada, že zostane nažive.

Profesor Stan Houston z Univerzity v Alberte uviedol, že alveolárna echinokokóza je v Severnej Amerike novým problémom. V kanadskej provincii Alberta sa od roku 2013 objavilo pätnásť prípadov. "V krajinách ako Kanada, kde táto choroba nie je príliš rozšírená, sa často zamieňa s rakovinou," vysvetlil Houston.

Viac o téme: RakovinaParazitPásomnica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu