Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Záhadný hukot priviedol vedcov k ohromujúcemu objavu: Veľká hrozba na dne oceána?!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

MAYOTTE - Podvodná sopka na pobreží ostrova Mayotte v Indickom oceáne upútala pozornosť seizmológov. Začiatkom leta 2018 totiž vybuchla priamo z oceánskeho dna. Zaujímavé bolo, že po celý čas vulkán vydával iba slabé seizmologické bzučanie. Dnes vedci špekulujú o existencii obrovskej podmorskej sopky.

Na pobreží malého ostrova Mayotte, francúzskom území medzi Madagaskarom a Mozambikom, sa na prelome júna a júla v roku 2018 ozvala neznáma sopka. Zemetrasenie v máji toho roku spôsobilo, že sopka prvýkrát dala o sebe vedieť tichým bzučaním, krátko nato explodovala na dne oceána.

Počas nasledujúcich mesiacov vydávala iba slabé seizmologické bzučanie. Opätovná aktivita bola zaznamená až 11. novembra 2018. V ten deň sa stalo niečo čudné. Seizmologické vlny putovali do Kene, Čile, Kanady či Havaja. Bzučanie bolo hlasnejšie než kedykoľvek predtým a trvalo až pol hodiny. "Bol to najpodivnejší a najnezvyčajnejší seizmologický signál," napísal na Twitter nadšenec zemetrasení z Nového Zélandu. Jeho príspevok upútal pozornosť seizmológov z celého sveta. 

Záhadný hukot priviedol vedcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zemetrasenie odhalilo fascinujúce veci

Simone Cescaová, seizmologička z Nemeckého výskumného strediska geovedy, uviedla, že vedci spozorovali zrod sopky na morskom dne. Tím francúzskych odborníkov jej slová potvrdil minulý rok. "Celá epizóda je veľmi, veľmi zriedkavá. Vidieť hlbokú magmatickú komoru, šírenie magmy na povrch a zrodenie sopky. Myslím, že je to veľmi jedinečné," prezradila Cescaová.

Mayotte nezaznamenal erupciu sopky už vyše 4000 rokov. Zemetrasenia s magnitúdou nad štyri stupne Richterovej stupnice neboli v oblasti obvyklé a došlo k nim iba raz za pár rokov. Keď ostrov s vyše 250 000 obyvateľmi postihlo zemetrasenie s magnitúdou 5,9, seizmológovia mali oči na stopkách. Išlo totiž o najsilnejšie otrasy, aké Mayotte postihlo.

Toto zemetrasenie bolo predpoveďou niečoho veľkého. Hlboko v zemskej kôre sa miešala magma. Podľa odhadu vedcov ide o jednu z najhlbších magmatických komôr, akú kedy objavili. "Len čo sa vytvorí kanál na povrchu, magma sa začne vylievať a vytvárať sopku," vysvetlila fyzička z Nemeckého výskumného strediska geovedy Eleonora Rivaltaová. 

Záhadný hukot priviedol vedcov
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Môže ísť o obrovskú podmorskú sopku

Magmatická komora začala odtekať, keď sa láva pohybovala smerom ku dnu oceána. Komora sa tak stala dutou a vytvorila akúsi jaskyňu. Druhou fázou bolo tajomné bzučanie, ktoré signalizovalo tiché, nepočuteľné zemetrasenie. "Zakaždým, keď sa hornina prepadne do komory, objaví sa rezonancia, čo vytvára zvláštny zvuk," poznamenala Cescaová.

Seizmológovia zaznamenali 407 nezvyčajných signálov prichádzajúcich z miesta magmatickej komory. Seizmologický tím pod vedením Cescaovej tvrdí, že ako prvý spojil nevysvetliteľné bzučanie so sopkou. "Máme podozrenie, že sopka sa v súčasnosti rozrastá, keďže väčšina magmy sa vylieva na povrch," dodala vedkyňa. 

Viac o téme: SopkaVulkánOceán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu