Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

Narodili ste sa v tomto období roka? Potom vám hrozí riziko smrti v dôsledku vážnej choroby

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Podľa výsledkov štúdie zverejnenej vo vianočnom vydaní časopisu British Medical Journal môže ročné obdobie, v ktorom ste sa narodili, ovplyvniť riziká spojené s ochorením srdca. Pozorní by mali byť najmä ľudia narodení na jar. Jedným z rizikových faktorov je zrejme počasie s nedostatočným množstvom slnečných dní, ktoré deprimuje nastávajúce mamičky.

Mesiac narodenia nerozhoduje iba o znamení horoskopu, ktoré podľa astrológov predurčuje charakterové vlastnosti a fungovanie v ďalšom živote. Obdobie príchodu na svet vraj môže rozhodovať aj o tom, v akej kondícii je naše srdce a ako dokáže odolávať chorobám.

K takémuto záveru dospeli americkí vedci, keď vyhodnotili výskum vykonaný v rokoch 1976 - 2014. Zapojilo sa do neho 116 911 zdravotných sestier vo veku 30 až 55 rokov, ktoré každé dva roky vyplnili podrobný dotazník o svojej zdravotnej kondícii a životnom štýle.

Narodili ste sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Počas 38-ročného obdobia bola zároveň sledovaná chorobnosť a úmrtnosť respondentiek.  V tomto období bolo zaznamenaných viac ako 43 000 úmrtí vrátane 8360 úmrtí, ktorých príčinou bolo kardiovaskulárne ochorenie.

Vedci po zohľadnení rodinných anamnéz, ekonomických a sociálnych faktorov zistili, že ženy narodené na jar a v lete zomierali na kardiovaskulárne ochorenie častejšie ako tie, ktoré sa narodili na jeseň. Presnú príčinu tohto javu však nedokážu vysvetliť. Okrem životosprávy a genetických dispozícií to však môžu byť aj poveternostné podmienky, ktoré ovplyvňujú nastávajúcu matku a tým aj bábätko. 

Narodili ste sa v
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pozitívom tejto štúdie je fakt, že bola dlhodobá a zohľadnila prakticky všetky možné faktory. "Na potvrdenie súčasných zistení a odhalenie súvislosti medzi obdobím narodenia a smrti na kardiovaskulárne ochorenia sú však potrebné ďalšie výskumy,” uviedli odborníci v záverečnej správe. 

Viac o téme: ŠtúdiaNarodenieKardiovaskulárne ochorenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu