Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Nečakané číslo: V tomto veku pravdepodobne nájdete zmysel svojho života

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SAN DIEGO - Ak práve prežívate syndróm vyhorenia alebo ste uprostred krízy stredného veku, mali by ste vedieť, že vás toho pravdepodobne čaká ešte veľa. Nová štúdia tvrdí, že človeku trvá až šesťdesiat rokov, kým nájde zmysel svojho života. Akonáhle sa tak stane, údajne sa zlepší váš zdravotný aj psychický stav.

Ak ste doteraz nenašli zmysel svojho života a stále ste ešte pomerne mladí, nezúfajte. Podľa najnovšieho výskumu sa tak totiž väčšinou stane až okolo šesťdesiateho roku života. Vedci si tiež posvietili na hľadanie zmyslu života v prítomnosti a tvrdia, že akonáhle tento zmysel hľadáte, nemáte šancu ho nájsť.

"Keď ste mladý, dajme tomu dvadsiatník, nie ste si istý svojou kariérou či životným partnerom. Hľadáte zmysel života," uviedol autor štúdie Dilip V Jeste, profesor psychiatrie a neurovied na Univerzite v Kalifornii. Tvrdí, že akonáhle dovŕšite tridsať, štyridsať či päťdesiat rokov, vaše vzťahy sa upevnia. Nehľadáte zmysel, preto sa objaví. Po šesťdesiatke sa veci začnú meniť. Ľudia odchádzajú do dôchodku a strácajú svoju identitu. Začnú sa objavovať zdravotné problémy, rodinní príslušníci a priatelia začnú umierať. Ľudia začnú opäť hľadať zmysel života, pretože ten predošlý už dávno pominul. 

Nečakané číslo: V tomto
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedecký tím v priebehu troch rokov zozbieral dáta od viac ako tisíc dospelých ľudí vo veku od 21 po vyše 100 rokov. Respondenti vypĺňali dotazník, ktorý nesúvisel len so zmyslom života, ale aj so zdravím. Zistili, že pokiaľ človek nepozná zmysel svojho vlastného života, jeho psychické aj fyzické zdravie je značne oslabené. Podľa Jesta ľudia, ktorí vedia, čo od života očakávať, sú viac spokojní a šťastní. 

Viac o téme: ŠtúdiaZdravieŠťastieZmysel života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu