Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Deťom v aute nehrozí iba smrť z tepla: Vedec prezradil skutočnosť, z ktorej mrazí

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto

LONDÝN - Deti v autách sú rizikovou skupinou nielen v lete počas horúčav. Odborníci upozorňujú aj na iný škodlivý faktor, ktorý ovplyvňuje pobyt v aute. Ak si myslíte, že za dverami vozidla sú deti chránené pred znečisteným vzduchom z ciest, mýlite sa.

Pre deti je oveľa zdravšie, keď ich do školy odprevadíte na bicykli alebo peši, radia odborníci podľa Theguardian.com. Automobily sú zbernými nádobami na toxické plyny, spresňuje klimatológ David King, ktorý sa zaoberá znečistením ovzdušia. Toxíny z výfukových plynov môžu poškodzovať vyvíjajúce sa detské pľúca a nedávny výskum tiež potvrdil, že devastujú DNA a majú neblahý vplyv na učenlivosť školopovinných detí. 

Mapa znečistenia ovzdušia odhalila smrtiacu pravdu: Zamorené Slovensko, kto je na tom najhoršie?

Splodiny sa podľa Kinga hromadia v zadnej časti vozidla a predstavujú zvýšené zdravotné riziko. Vyššie koncentrácie emisií vo vnútri vozidiel dokázal celý rad experimentov. Podľa profesora Stephena Holgata, ktorý sa špecializuje na astmu, je pre deti zdravšie, ak sa cestou do školy nadýchajú čerstvého vzduchu, hoci aj v centre mesta. V aute je totiž riziko zanesenia pľúc 9 až 12-krát vyššie. Rodičia si však tento rozdiel málokedy uvedomujú.

Deťom v aute nehrozí
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zábudlivosť môže mať tragický záver

Okrem znečistenia ovzdušia by rodičia v lete mali dbať aj o to, aby deti za žiadnych okolností nenechávali sedieť v uzatvorených vozidlách. Už do desiatich minút sa dokáže teplota v aute vyšplhať na neznesiteľné hodnoty. Ak je na slnku viac ako 30 stupňov Celzia, kolaps s rizikom smrti môže nastať o pár hodín. Aj pri vonkajšej teplote 20 stupňov Celzia môžete nájsť o pol hodinu v aute dieťa mŕtve. 

Viac o téme: EmisieAutoZnečistenie ovzdušiaVýfukové plyny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu