Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

V starej krčme objavili záhadnú fľašu: Touto čudnou zmesou odháňali bosorky

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

WATFORD - Viktoriánska fľaša, ktorá vraj v minulosti slúžila ako ochrana pred čarodejníckymi silami, bola objavená v rodisku bosorky Angeliny Tubbsovej na juhovýchode Anglicka. Podľa odborníčky ide priam o fascinujúci nález. Prečítajte si, čo obsahovala.

Tubbsová sa narodila okolo roku 1761 v dedine Watford v grófstve Northamptonshire. Keď mala pätnásť rokov, zasnúbila sa s anglickým vojakom, ktorého prevelili do USA a ona ho tam nasledovala. Bývali v Saratoga Springs v New Yorku. Toto miesto je dodnes súčasťou takzvanej "temnej turistiky".

Spomínaná fľaša bola nájdená pri oprave spadnutého komína na dome, v ktorom kedysi sídlilo pohostinstvo a Angelina tam žila. Obsahuje rybie háčiky, ľudské zuby, sklo a neznámu tekutinu. "Pravdepodobne to znova niekde ukryjem, kým ju nenájde niekto iný o ďalších sto rokov," vyhlásil majiteľ budovy. 

FOTO Robotníci rekonštruovali historickú budovu: Zbúrali jednu priečku a... desivý objav za ňou!

Ceri Houlbrooková, lektorka folklóru a histórie na Univerzite v Hertfordshire, sa ale domnieva, že fľaša nepatrila Tubbsovej. "Nie je tak stará ako väčšina fliaš proti čarodejniciam, takže nepatrí Angeline Tubbsovej. No aj tak je to fascinujúci nález," vysvetlila. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Getty Images)

Vedci z Archeologického londýnskeho múzea uviedli, že sklenené alebo kamenné nádoby sa používali na ochranu pred čarodejnicami. Archeológovia ich nachádzajú všade - pod podlahami historických budov, na cintorínoch či brehoch riek. Zvyčajne obsahujú špendlíky a nechty, niekedy aj moč. V rokoch 1644 až 1646 bolo vo východnom Anglicku za čarodejníctvo popravených až tristo ľudí. Podobné praktiky boli zrušené o necelé storočie neskôr, v roku 1736.

Viac o téme: FľašaObjavČarodejnicaStredovek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu