Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Archeologická bomba: Vedci zistili, že mýtické kráľovstvo spomínané v Biblii naozaj existovalo!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ARABAH - Staroveké kráľovstvo Edóm, ktorého existencia nebola až doteraz vedecky podložená, nemuselo byť iba biblickým príbehom, ale skutočnosťou. Svedčia o tom výsledky výskumu archeológov z Kalifornskej a Tel Avivskej univerzity v doline Arabah (alebo Arava) v Jordánsku. Svoju správu zverejnili v časopise PLOS ONE.

Staroveké kráľovstvo Edóm bolo viac-menej považované za mýtický výtvor. Starý zákon ho označil za nepriateľa susedného Judska. Podľa Biblie sa malo rozprestierať juhovýchodne od Mŕtveho mora a vraj sa podieľalo na ničení územia susedného štátu a svätého mesta Jeruzalem. Podľa legendy ho porazil a vyplienil kráľ Dávid.

Údolie Arava
Zobraziť galériu (3)
Údolie Arava  (Zdroj: Youtube/Israel from the sky)

V priebehu storočí historici vyvracali existenciu Edómu, ale najnovšie zistenia archeológov naznačujú pravý opak. Výskum v jordánskej doline Arabah, kde sa malo kráľovstvo rozprestierať, totiž preukázal, že práve v tejto lokalite sa odohrával obrovský technologický pokrok vo výrobe medi a spracovaní hutníckeho materiálu. Potvrdila to aj analýza vzoriek z vrchu Slaves Hill starých približne 6000 rokov. Použitím rádiokarbónového datovania, ktoré určuje vek organických látok, dokázali vedci zadefinovať obdobie, kedy v tejto oblasti vznikal hutnícky kal. Analýza minerálov a kovov poskytla prehľad o zmene taviacich techník počas celých storočí. Účinnosť výroby sa zlepšila najmä v druhej polovici 10. storočia pred naším letopočtom, kedy sa spracovateľské techniky rozšírili do rôznych regiónov. 

Archeologická bomba: Vedci zistili,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Vedúci výskumného tímu Erez Ben-Yosef uviedol, že technologický pokrok zohral kľúčovú úlohu pri prechode z doby bronzovej do doby železnej. "Naša štúdia odhaľuje iný pohľad na archeologicky nepolapiteľné biblické kráľovstvo Edóm. Z nášho výskumu vyplýva, že všetko sa začalo oveľa skôr, ako sa predpokladalo. Štúdia tak presahuje problematiku existencie kráľovstva a poskytuje významné informácie o starodávnom technologickom vývoji." 

Viac o téme: KráľovstvoJordánskoArcheologický objavEdóm
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu