Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Počuli ste už o Londýnskom kameni? Záhadný artefakt má vraj mystické sily

V krypte je ukrytý londýnsky kameň Zobraziť galériu (3)
V krypte je ukrytý londýnsky kameň (Zdroj: Youtube/Museum of London)

LONDÝN - O artefakte zo 16. storočia umiestnenom v malej krypte v Londýne sa hovorí, že má mystické sily. Vedci zatiaľ netušia, odkiaľ pochádza. O jeho pôvode existujú viaceré teórie, no žiadnu sa doteraz nepodarilo potvrdiť. Kameň tak zostáva pre archeológov záhadou.

Legenda hovorí, že kúsok vápenca, ktorý bol kedysi oveľa väčší, má magické vlastnosti a že ak ho z Londýna odstránia, mesto upadne do zabudnutia. Podľa vedcov môže kameň umiestnený v krypte zabudovanej do steny Cannon Street pochádzať ešte z čias rímskej nadvlády nad Britániou. "Kameň ostal na rovnakom mieste, akurát všetko okolo neho sa kompletne zmenilo," uviedol Roy Stephenson, expert z londýnskeho múzea.

VIDEO Počuli ste už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/districtlinestories)

Pôvod kameňa vážiaceho 76 kg a s rozmermi 53 x 43 x 30 cm je doposiaľ neznámy. Niektorí odborníci sa domnievajú, že ho tam umiestnil legendárny zakladateľ Británie - Brutus z Tróje -- ktorý povedal: "Pokiaľ je Brutusov kameň v bezpečí, Londýn bude prosperovať." Ďalšia teória zahŕňa už spomínanú rímsku okupáciu Británie. 

VIDEO Počuli ste už
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/Museum of London)

"Veda to jednoducho nedokáže vysvetliť, v tomto prípade archeológia zlyhala," vyhlásil kurátor múzea John Clark. Nech je už pôvod kameňa akýkoľvek, je súčasťou Londýna po celé storočia a dokonca sa nachádza aj na úplne prvej mape mesta. Tá bola vypracovaná v 16. storočí. Jeho nepolapiteľná história viedla k množstvu konšpiračných teórii. Niektoré naznačujú, že kameň je skalou, z ktorej kráľ Artuš vytiahol meč, aby ukázal, že je právoplatným kráľom.

Viac o téme: LondýnKryptaZáhadaLondýnsky kameň
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu