Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Saudský princ si kúpil najväčšie lietadlo na svete

(Zdroj: SITA)

RIJÁD - Saudský miliardár, princ Valíd bin Talál, si kúpil najväčšie lietadlo na svete, super Jumbo-Jet Airbus A380. Vyplýva to z vyhlásenia zástupcov firmy Airbus.

Súkromná objednávka na Airbus A380, ktoré prezývajú aj lietajúcim palácom, bola v uplynulých mesiacoch predmetom veľkých dohadov. Medzi menami údajných kupcov figuroval napríklad ruský oligarcha, ale aj miliardár a majiteľ futbalového klubu Chelsea Roman Abramovič, ktorý nedávno dementoval, že by kúpil lietadlo, do ktorého sa naraz vojde až 800 cestujúcich.

Prvý súkromný kupca Airbusu A380, ktorý si objednal VIP verziu lietadla, je členom saudskej kráľovskej rodiny. Princ Valíd bin Talál je významným globálnym investorom, ktorého medzinárodné portfólio zahŕňa Citigroup, investičné firmy, podiel na zábavnom parku Euro Disney či vlastnícke podiely v celosvetových hotelových reťazcoch. Jeho majetok sa odhaduje na zhruba 24 miliárd dolárov.

Klasická verzia lietadla stojí podľa katalógu vyše 300 miliónov USD. Firma Airbus má na obrí A380 doteraz vyše 170 objednávok. Prvý stroj dodala firma Airbus leteckej spoločnosti Singapore Airlines. Informácie zverejnil srbský denník BlicOnline.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu