Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

FOTO Horolezec bol zhrozený z toho, čo našiel vo výške 3400 m: Už nastal kolaps!

Nonovytvorené jazero v Alpách
Nonovytvorené jazero v Alpách (Zdroj: Instagram/bryanthealpinist)

DENT DU GÉANT - Fotografie novovzniknutého jazera, ktoré vytvorili topiace sa ľadovce v Alpách, sú ďalším dôkazom o alarmujúcom stave životného prostredia. Vodné hladiny pod úpätím najvyšších európskych hôr v nadmorskej výške, kde sa nikdy netopil sneh a ľad, sú výsledkom nedávnych teplotných extrémov, ktoré sužovali Európu. Na mieste je preto otázka, čo sa bude diať, keď sa budú takéto vysoké teploty opakovať.

Zábery horolezca Bryana Mestrea, ktoré urobil počas svojej poslednej návštevy francúzskych Álp, sú šokujúce a smutné zároveň. "Je čas spustiť alarm. Len desať dní extrémneho tepla stačilo na kolaps, roztopilo ľadovce a vytvorilo jazero na úpätí Dent du Géant a Aiguilles Marbrées v horskom pásme Mount Blanc," okomentoval na Facebooku svoje snímky zachytené v nadmorskej výške 3400 metrov. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

To all the people claiming it was a fake or a photoshopped picture, a false flag or whatever... It’s very real, the glacier is in terrible shape and liquid water only accelerates the melting process... There’s now a lake at the base of Dent du Géant and Aiguilles Marbrées.... Keep sharing! My interview with @mblivetv can be found here! https://montblanclive.com/radiomontblanc/article/massif-du-mont-blanc-un-petit-lac-se-forme-a-plus-de-3000-m-daltitude-48453 #climbing #climber #climb #frenchalps #savoie #savoiemontblanc #hautesavoie #outdoors #globalwarming #mountaineering #mountains #mountain #montagne #montagna #montaña #montanhismo #mountaineer #alpinist #alpinism #alpinisme #alpinismo #alpi #alps #alpes #environment #savetheplanet #climatechange #montblanc @beal.official @millet_mountain @patagonia @blueiceclimbing

Príspevok, ktorý zdieľa Bryan Mestre (@bryanthealpinist),

Ide tak o nelichotivý výsledok extrémnych horúčav, ktoré v júni postihli starý kontinent. Podľa služby Copernicus Climate Change Service (C3S) bol minulý mesiac najhorúcejším júnom, aký bol kedy zaznamenaný na našej planéte v histórii meraní. V Európe sa v priemere oteplilo o dva stupne, vo Francúzsku a v niektorých častiach Nemecka a Španielska to bolo od šesť do desať stupňov.

Na Mount Blancu, kde nikdy neklesá teplota pod bod mrazu, vystúpila v tom čase na desať stupňov. "V minulosti som tieto miesta navštívil v letných mesiacoch niekoľkokrát, ale nikdy som nič podobné nevidel," uviedol Mestre. 

Viac o téme: AlpyGlobálne otepľovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu