Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VIDEO Vedci po dlhých desaťročiach vyriešili záhadu Mŕtveho mora

Mŕtve more Zobraziť galériu (3)
Mŕtve more (Zdroj: Getty Images)

IZRAEL - Už celé desaťročia priťahuje pozornosť odborníkov soľ padajúca na dno Mŕtveho mora. Poslednú štúdiu zameranú na tento fenomén uskutočnili vedci z Americkej únie geofyziky. Výsledky, ktoré overili počítačovou simuláciou, publikovali v časopise Water Resources Research. Uvádzajú v nich, že ich zistenia pomáhajú pochopiť princíp fungovania fyzikálnych zákonov nielen tohto jedinečného prírodného úkazu.

Americkí vedci sa vo svojej štúdii zamerali na odhalenie princípu "sneženia" soli, ktorá dopadá na dno jedinečného prírodného útvaru nachádzajúceho sa medzi Jordánskom a Izraelom. Pri porovnaní satelitných záberov zo 70. rokov minulého storočia s tými súčasnými zistili, že prívod vody do Mŕtveho mora sa za posledné desaťročia znížil. Hladina tak klesla a more je viac slané. Pozornosť však púta najmä soľná vrstva hromadiaca sa na dne mora, kde vytvára štruktúry podobné ľudským prstom, ktoré každý rok narastú približne o desať centimetrov.

"Na začiatku majú veľkosť niekoľkých milimetrov a nachádzajú sa na dne celého jazera. Spočiatku sú príliš malé na to, aby sa dali pozorovať, ale vzájomne sa ovplyvňujú a veľmi rýchlo vytvárajú väčšie štruktúry," vysvetlil spoluautor štúdie Eckart Meiburg. 

VIDEO Vedci po dlhých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Zdá sa teda, že princíp spomínaného "sneženia" sa konečne podarilo objasniť. Počas letných mesiacov zohrieva teplo povrch hladiny a delí ho na dve vrstvy - teplejšiu hornú vrstvu a chladnejšiu, menej slanú spodnú vrstvu. Horná vrstva sa stáva viac slaná práve v horúcom počasí, pretože sa viac odparuje. Ak túto vrstvu rozkolíšu vlny, jej častice sa dostanú do chladnejšej hustejšej vrstvy, kde sa soľ vyzráža a vytvára kryštály podobajúce sa na sneh padajúci nadol.  Potom vznikajú spomínané "prsty". 

VIDEO Vedci po dlhých
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Teóriu si výskumníci overili pomocou počítačovej simulácie a potvrdili, že práve tento proces robí z Mŕtveho mora jedinečný prírodný systém. "V podstate tu máme nové zistenie, ktoré si myslíme, že je dôležité pre pochopenie princípu fungovania vodných útvarov nachádzajúcich sa na našej planéte," uviedol spoluautor výskumu Nadav Lensky. Zistenia napomáhajú pochopiť fyziku Mŕtveho mora a poodhaliť princíp vývoja soľných usadenín v zemskej kôre či tvorenia nadmernej vrstvy soli v Stredozemnom mori.

Viac o téme: SoľMŕtve moreZáhada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu