Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vedcov ohromil objav pod ľadovou pokrývkou v Grónsku

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Britským vedcom sa podarilo objaviť 56 doposiaľ nezmapovaných jazier pod vrstvami ľadu v Grónsku. Použili letecké zobrazovacie nástroje. Vďaka prieskumu dokážu svetu poskytnúť dôkaz o tom, ako sa svetová ľadová pokrývka môže rapídne zmeniť v dôsledku klimatických zmien.

"Táto štúdia nám po prvýkrát umožnila získať predstavu o tom, kde sa pod grónskym ľadovým plášťom vytvárajú jazerá. Je to dôležité pri určovaní ich vplyvu na širší subglaciálny hydrologický systém a dynamiku prúdenia ľadovcov," uviedla Jade Bowlingová z Univerzity v Lancasteri. 

Subglaciálne jazerá sú jazerá, ktoré sa vytvárajú pod ľadovou vrstvou a zohrávajú dôležitú úlohu pri zvyšovaní morskej hladiny. Výskumníci analyzovali 500 000 kilometrov vzduchovo vysielaných ozvien, aby získali predstavu o veľkosti plochy, na ktorej sa vyskytujú tieto subglaciálne jazerá. Zistili, že ide o plochu približne sedemnásobne väčšiu, než je územie Veľkej Británie. Novoobjavené jazerá sú dlhé od 0,2 do 5,9 kilometra a zvyčajne sa nachádzajú pod pomalým sa presúvajúcim ľadom. 

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto  (Zdroj: Youtube/Wallenbergstiftelserna)

Pod Antarktickým ľadovým štítom vedci objavili 400 subglaciálnych jazier, zatiaľ čo v Grónsku doposiaľ štyri. Jazerá pod ľadovým povrchom Grónska sa však od tých antarktických líšia, pretože sú väčšinou malé a stabilné. Až 40 percent antarktických jazier je aktívnych, zatiaľ čo v prípade Grónska ide len o sedem percent. Zdá sa, že ľadové povrchy sú v súčasnosti stabilné, ale autori výskumu poznamenávajú, že otepľovanie podnebia môže premeniť ľadovce vo vyšších nadmorských výškach na jazerá a potoky. Roztopená voda sa následne dostane do ložísk pod ľadovcom, čo spôsobí, že subglaciálne jazerá sa stanú aktívnymi.

Viac o téme: GrónskoKlimatické zmenySublaglaciálne jazero
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu