Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Astronómovia pátrali po mimozemšťanoch na hviezdach v našej galaxii: Toto objavili

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

SAN FRANCISCO - Projekt "Breakthrough Listen" skúmal najbližších 1327 hviezd v našej galaxii kvôli dôkazom o existencii inteligentného života a pokročilých civilizácií. Existenciu mimozemšťanov zatiaľ nepotvrdil, vedci však nestrácajú nádej.

"Tisíce hodín sme skúmali okolité hviezdy prostredníctvom miliardy frekvenčných kanálov. Nenašli sme žiadne signály pochádzajúce od mimozemských civilizácií, ale to neznamená, že tam neexistuje inteligentný život. Možno sme len nenatrafili na správne miesto," uviedol vedúci autor projektu Danny Price. 

Astronómov zarazila hviezda vo vesmíre, ktorá sa čudne správa

Výskumníci rozsiahle údaje zaznamenali pomocou dvoch najvýkonnejších pozemných teleskopov na svete. Jeden z nich sa nachádza v americkej Západnej Virgínii, druhý v austrálskom Novom Južnom Walese. Tím skúmal miliardy rádiových kanálov. Hľadali nezvyčajné javy, takzvané technosignatúry, ktoré by mohli pochádzať z technológií vybudovaných mimozemskou civilizáciou. Bohužiaľ, zaznamenali len rozptýlený hluk, ktorý vysielajú naše ľudské technológie, ako mobilné telefóny či televízory.

Astronómovia pátrali po mimozemšťanoch
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

"Len sa rozbiehame. Je toho oveľa viac," Matt Lebofsky, hlavný administrátor systému. Vedcom sa vďaka prebiehajúcemu výskumu podarilo zhromaždiť jeden milión gigabajtov dát. Ide tak o najväčší súbor údajov o mimozemskej civilizácii, aký bol kedy publikovaný.

Viac o téme: VesmírTeleskopMimozemšťaniaMimozemská civilizácia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu