Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Muž (67) mal kombinovaný sex s manželkou: Nakazila ho análnym parazitom!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

DIJON - Parazitické infekcie ani sexuálne prenosné choroby nie sú nijakou prechádzkou po ružovej záhrade. Je však málo známe, že tieto dve nepríjemnosti spolu prichádzajú ruka v ruke. Príkladom je muž, ktorý sa prostredníctvom sexu so svojou manželkou nakazil nepekným parazitom žijúcim vo výkaloch. O jeho prípade informoval odborný časopis BMJ Case Reports.

Šesťdesiatsedemročný Francúz skončil v nemocnici v meste Dijon s bolesťami pečene a horúčkou. Uviedol, že počas posledných šiestich mesiacov trpel nepríjemnými žalúdočnými problémami, ktoré neutlmili ani lieky na predpis. Vzorka jeho stolice napokon preukázala, že sa nakazil meňavkou červienkovou. Tá žije vo výkaloch ľudí a ostatných primátov. Nepostihuje však len črevný trakt, ľahko sa dostane aj do krvného obehu, odkiaľ napadne pečeň, mozog či iné orgány. Väčšina ľudí sa týmto parazitom nakazí z pitia špinavej vody alebo jedla, ktoré bolo v kontakte s výkalmi. 

Muž (67) mal kombinovaný
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Meňavka sa zvyčajne vyskytuje v tropických krajinách, no pacient údajne nikdy nevycestoval mimo Európu. Jeho manželka však navštívila miesta ako Južná Amerika, India alebo Vietnam. V minulosti mala pohlavný styk s mužom nakazeným črevnou amebéziou, aj keď ona sama nevykazovala žiadne príznaky.

Na základe tohto zistenia lekári dospeli k záveru, že Francúz sa nakazil sexuálnym stykom od svojej manželky. Lekárska správa nešpecifikuje, ako prebehol prenos parazita. Veľmi pravdepodobný scenár však napovedá, že sa to stalo počas análneho styku kombinovaného s orálnym. Bez ohľadu na to, ako došlo k nakazeniu, obaja užívali lieky. Mužove symptómy sa po 48 hodinách liečby úplne stratili. O dva mesiace neskôr manželia podstúpili kontrolné lekárske vyšetrenie, ktoré ukázalo, že sú obaja zdraví.

Viac o téme: SexParazitMeňavka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu