Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Apokalyptická správa varuje: Toto je väčšie riziko pre civilizáciu ako globálne otepľovanie

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Najnovšia správa v súvislosti s novou, post-apokalyptickou videohrou Days Gone varuje pred nebezpečenstvom globálnej pandémie. Autor správy Lewis Dartnell tvrdí, že devastujúcejšie než klimatické zmeny by boli formy virulentného kmeňa, ktorý infikuje ľudstvo. V modernom svete síce existujú antibiotiká a antivirotiká, napriek tomu je nemožné chrániť ľudský organizmus pred globálnou pandémiou.

Komár prenášajúci nebezpečné vírusy sa dostal ďaleko do Európy: Už je v polovici Francúzska

Nová videohra Days Gone inšpirovala profesora Lewisa Dartnella, prednášajúceho na Westministerskej univerzite, k zamysleniu sa nad možnosťou globálnej pandémie. „Moderný svet s husto obývanými mestami a medzinárodnými letmi poskytuje ideálne podmienky na celoplošné šírenie chorôb,“ uvádza Dartnell vo svojej správe. Ak by naraz ochorelo iba 20 percent populácie, technologicky hlboko prepojená civilizácia by sa zrútila.

Apokalyptická správa varuje: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstockhphotos.com)

„Riziko klimatických zmien je stopercentné. Deje sa to práve teraz. Avšak, nejde o apokalyptický scenár. Nezničia ľudstvo. Civilizácia bude existovať naďalej, aj keď trochu inak,“ vysvetlil. Ak by došlo k pandémii, ľudstvo by sa fatálne zmenilo. Predpoklad klimatických zmien je evidentný, to sa však nedá tvrdiť o globálnej pandémii.

Najznámejším príkladom pandémie je mor, ktorý sa v rokoch 1347 až 1351 prehnal Európou a časťami Ázie. „Po morovej epidémii sa civilizácia nezrútila,“ prehlásil Dartnell. V tom čase existovala agrárna spoločnosť, ľudia produkovali svoje vlastné potraviny a oblečenie. Problémom dnešnej doby je prepojenie celého systému.

Apokalyptická správa varuje: Toto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ak dlhodobo vypadne elektrický prúd alebo voda, nezastavia sa len domácnosti, ale i služby. „Ako civilizácia sme technicky neuveriteľne pokročili, ale individuálne sme úplne zbytoční,“ povedal. Ako klimatickým zmenám, tak aj globálnej pandémii je možné predísť. Preto sa dnes čoraz viac ľudí obracia späť k remeslám. „Stále viac si uvedomujeme, že nič netrvá večne,“ vysvetlil Dartnell.

Viac o téme: HraVírusPandémiaDays Gone
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu