Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Vedci asi objavili nový druh človeka, ktorý žil v praveku: Tipnite si, koľko meral

Jaskyňa na ostrove Luzon
Jaskyňa na ostrove Luzon (Zdroj: SITA/Callao Cave Archaeology Project via AP)

WASHINGTON - Vedci zrejme objavili nový druh človeka, ktorý žil na filipínskom ostrove Luzon ešte pred 50 000 rokmi. Na základe zubov a kostrových pozostatkov boli títo dávni ľudia vysokí necelých 120 centimetrov a niektoré z ich rysov boli skôr opičie. Napriek tomu sú kosti podľa vedcov zreteľne ľudské a patria doteraz neznámemu druhu, ktorý podľa miesta nálezu dostal meno Homo luzonensis. O tomto objave informoval časopis Nature.

Prvou stopou boli kosti, ktoré sa objavili v roku 2007. Archeológ Armand Salvador Mijares z Filipínskej univerzity prevádzal vykopávky v jaskyni na ostrove Luzon a objavil kosť z prsta na nohe. Podľa neho nevyzerala ako kosť moderného človeka. Ale z jednej kosti nebolo možné s istotou určiť, komu alebo čomu patrila.

Mijares spoločne s vedeckým tímom vykonával vykopávky počas ďalších štyroch rokov, kedy pátrali po kostiach raných ľudí. V roku 2011 sa ich hľadanie vyplatilo - našli ďalšie kosti z prstov na nohách a na rukách, časť stehennej kosti a sedem zubov. Nič z toho nevyzeralo, že by patrilo moderným ľuďom. "Zhodli sme sa, že by zrejme mohlo ísť o nový druh," uviedol Mijares.

Objaviť nový druh raných hominidov znamená v antropológii prielom v kariére - alebo jej koniec, ak by sa vedci mýlili. Preto tím strávil študovaním kostí a zubov ďalších osem rokov. Teraz došli k záveru, že kostrové pozostatky patrili trom jedincom, ktorí podľa vykonaných testov žili niekedy v období pred 50 000 až 67 000 rokmi - teda zhruba v čase, keď sa náš vlastný druh začal šíriť z Afriky, aby obsadil zvyšok sveta. Ide podľa nej o ďalší dôkaz, že aj keď je Homo sapiens teraz jediným preživším príslušníkom našej vetvy vývojového stromu, po väčšinu svojej existencie mal spoločnosť.

Viac o téme: Nový druh človekaLuzonHomo luzonensis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu