Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Vedci skúmali tajomnú podmorskú dieru: Hrôzostrašný nález na jej dne

Veľká modrá diera, Belize
Veľká modrá diera, Belize (Zdroj: thinkstock.com)

BELIZE - Tím vedcov odhalil tajomstvo veľkej modrej diery pri pobreží Belize. Jej bezkonkurenčná krása prilákala už mnoho odvážnych potápačov, no nie každý bádateľ sa z nej aj vrátil. Nachádza sa v nej totiž veľké množstvo sírovodíka, ktorý rozloží všetko živé, vrátane človeka.

Modrá diera nachádzajúca sa v Honduraskom zálive je potápačským rajom obklopeným bohatými korálmi a šumivou tyrkysovou vodou. S 305-metrovou šírkou a 122-metrovou hĺbkou je najväčším oceánskym závrtom na svete. Vlani v decembri sa skupina vedcov k nemu vydala na potápačskú výpravu. V ponorke Aquatica Submarines sa miliardár Richard Branson, Cousteauov vnuk Fabien Cousteau aj bádateľka z National Geographic Erika Bergmanová rozhodli odhaliť záhadu pod vodou. Z expedície priniesli cenné fotografie, mapy a dokonca nakrútili aj krátky dokument.

Zistili, že v hĺbke 88 metrov je vrstva sírovodíka - bezfarebného, horľavého, toxického plynu. Údajne obklopuje celý závrt a kvôli tejto vrstve sa v diere nenachádza žiadny morský život. "Čokoľvek, čo sa ocitlo v diere, sa rozkladalo až do momentu, kým sa nevyužil všetok kyslík v tejto hĺbke," vysvetlila Bergmanová. Pod sírovodíkovou vrstvou nie je nijaký kyslík, preto sa v nej každá živá vec zakonzervuje. Bez kyslíka nič neprežije. Pod vrstvou sírovodíku je veľká tma. Pri pohľade z ponorky môžete sotva rozoznať kruhový otvor diery. Všetko svetlo, ktoré sa vlieva do diery, je uzavreté silnou chemickou vrstvou. 

FOTO Vedci sa ponorili do podmorskej jamy a narazili na neslýchaný objav

Za smrteľnou vrstvou sírovodíka sa nachádza "cintorín" s pozostatkami morského života, predovšetkým s množstvom lastúr. Výskumníci tu ale na svoje veľké prekvapenie našli aj staré vedecké vybavenie a GoPro kameru so zachovanými záznamami. Našli sa aj dve mŕtve telá dávno nezvestných potápačov. Údajne ide o dvoch z troch potápačov, ktorí zmizli v závrte. Belizskú vládu o náleze informovali, dohodli sa však, že telá nechajú odpočívať tam, kde sú.

Viac o téme: BelizePodmorský závrtVeľká modrá diera
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu