Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Manželia našli na povale starý novinový papier: Rozbalili ho, ukrýval poklad za milióny na FOTO!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BERKSHIRE - Nemenovaný britský pár len nedávno náhodou zistil, aké bohatstvo sa skrýva na povale ich starého viktoriánskeho domu v anglickom grófstve Berkshire. Vzácne starobylé relikvie zabalené v novinovom papieri sú pre nich hotovým výherným žrebom, ktorý im navýši konto o pár miliónov libier.

Kým povaly rodinných domov našincov slúžia väčšinou ako sklad vianočných dekorácií a nepotrebných predmetov, manželia z Británie sú na tom oveľa lepšie. Ešte donedávna netušili, že majú nad svojimi hlavami ukrytý poklad v hodnote niekoľkých miliónov libier. Novinový papier na povale ich starého dvojdomu ukrýval viac ako dvesto rokov staré vzácne artefakty, ktoré doviezol z Indie bývalý dôstojník britskej armády Thomas Hart. Jeho šťastní potomkovia sa tak dopracovali k rozprávkovému majetku, na ktorý si už brúsi zuby aukčná miestnosť v Oxfordshire. 

Manželia našli na povale
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Ide o predmety z paláca slobody a pochádzajú z obdobia Sultána Tipu - vládcu z Maisúru. Ten podľahol v roku 1799 vojskám vedeným vojvodom z Wellingtonu a medzi vzácnymi relikviami je dokonca aj jeho zbraň, s ktorou bojoval. Hotovou kuriozitou je malá zlatá škatuľka, ktorá slúžila ako desiatový boxík a po celé dve desaťročia v nej boli uložené orechy. V novinovom papieri sa nachádzala aj mušketa, vzácny prívesok, brošňa a prsteň.

Manželia našli na povale
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Manželia našli na povale
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

"Keď som to uvidel, vyrazilo mi to dych," povedal dražiteľ Anthony Cribb, ktorý pred pár rokmi už mal tú česť dražiť nejaké predmety z obdobia sultána Tipu za šesť miliónov libier. Ale táto zbierka je neporovnateľná so všetkým, čo kedy predal. "Naozaj si netrúfam odhadnúť, koľko na tom manželia zarobia. Je to tak, ako keby našli výherný žreb," dodal Cribb. 

Viac o téme: PokladPovalaArtefakty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu