Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

FOTO Najmenšie bábätko na svete: Chlapček pri narodení vážil len 268 gramov! Takto vyzerá teraz

Chlapček vážil iba 268 gramov Zobraziť galériu (3)
Chlapček vážil iba 268 gramov (Zdroj: profimedia.sk)

TOKIO - Nemocnica v Tokiu pustila domov chlapca, ktorý sa vlani v auguste narodil cisárskym rezom a vážil iba 268 gramov. Je najmenším zachráneným novorodencom mužského pohlavia na svete. S odvolaním sa na univerzitnú nemocnicu o tom informovala agentúra Reuters.

Chlapec sa počas tehotenstva matky nevyvíjal do prijateľnej váhy a lekári sa domnievali, že je jeho život v ohrození. Po 22 týždňoch tehotenstva vyvolali predčasný pôrod, pretože dieťa prestalo rásť. Dieťatko bolo tak malé, že sa vošlo na dlaň dospelého človeka. Chlapec bol umiestnený na jednotku intenzívnej starostlivosti a zostal tam, kým nepribral na 3,2 kilogramu.

FOTO Najmenšie bábätko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Nemocnica ho pustila minulý týždeň, povedal doktor Takeši Arimicu z pediatrického oddelenia lekárskej fakulty. "Som vďačná, že tak pribral, pretože, úprimne, nebola som si istá, či prežije," oznámila chlapcova matka. Pri prepustení chlapec vážil 3238 gramov a bol schopný piť mlieko.

FOTO Najmenšie bábätko na
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Podľa nemocnice je pravdepodobnosť prežitia novorodencov vážiacich menej ako 300 gramov malá, najmä ak ide o chlapca. Pred týmto Japoncom bol doteraz najmenší chlapec narodený pred desiatimi rokmi v Nemecku s pôrodnou váhou 274 gramov. Najmenší dievčatko sa narodila rovnako v Nemecku. Bolo to v roku 2015 a vážila 252 gramov.

Viac o téme: NovorodenecJaponskoNajmenšie bábätko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu