Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tieto dve odvetvia priemyslu zabíjajú viac ľudí, než ich zamestnávajú

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HOUGHTON - Americký uhoľný a tabakový priemysel každoročne zabije viac ľudí, než zamestná, tvrdí najnovšia štúdia. Môže za to znečistenie ovzdušia uhoľnatými čiastočkami, resp. vystavenie zamestnancov priamemu a sekundárnemu dymu. Odborníci preto v tejto súvislosti nastolili otázku, či aj korporáciám môže hroziť trest smrti.

Uhoľný priemysel zamestnáva takmer 51 800 Američanov, ale každoročne zaznamenáva vyše 52 000 predčasných úmrtí kvôli znečisteniu ovzdušia. V tabakovom priemysle zas pracuje 124 000 ľudí, no ročne na následky vdychovania priameho alebo sekundárneho dymu zomrie v USA asi pol milióna obyvateľov. "Výsledky sú šokujúce. Naša štúdia navrhuje, aby sa na oba priemysly začali vzťahovať pokuty za úmrtia," uviedol vedúci autor štúdie Joshua Pearce z Michiganskej technologickej univerzity s tým, že takéto odvetvia by mali byť zodpovedné za svoje činy. 

Tieto dve odvetvia priemyslu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Prostredníctvom dvoch prípadových štúdií s použitím amerických vládnych údajov autori výskumu zistili presný počet zamestnancov v každom odvetví a porovnali ho s počtom úmrtí. Pearce tvrdí, že hoci sa máloktoré spoločnosti snažia človeku uškodiť, stimuly založené na zisku môžu neprimerane poškodiť ovzdušie, vodu, pôdu a zásoby potravín, čo môže viesť k zvýšeniu úmrtnosti. Korporácie by preto mali byť testované pomocou štandardizovanej metódy, aby sa overil ich prínos pre spoločnosť. "Vieme, že život triumfuje nad zamestnanosťou, pretože ak chceme pracovať, musíme byť nažive. Preto je pre spoločnosť a priemysel dôležité, aby ročne prijímala viac ľudí než usmrtí," spresnil Pearce. 

Tieto dve odvetvia priemyslu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Cieľom výskumu je určiť minimálnu hranicu pre existenciu priemyslu. V Spojených štátoch sa čoraz častejšie objavuje otázka, či by aj priemyslu a korporáciám nemal hroziť "trest smrti". Napríklad, ak uhoľný priemysel zabíja viac ľudí, než zamestnáva, mal by byť povinný ukončiť výrobu.

Ľudstvo podľa Pearcea pozná spôsob, ako uhlie nahradiť. "Elektrická energia je základným zdrojom, ktorý udržuje spoločnosť v prevádzke, existujú však alternatívne technológie, ktoré môžu jednoducho nahradiť uhlie. Ušetrili by sme tak ľudské životy a peniaze," skonštatoval. Pracovníci v uhoľnom priemysle by sa mohli rekvalifikovať napríklad na pracovníkov v odvetví solárnej energie a dokonca zarobiť viac peňazí.

Viac o téme: FajčenieUhoľný priemyselTabakový priemysel
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu