Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

VIDEO Dôchodca preplával Atlantický oceán len v sude: Neuveríte, čo všetko sa mu tam zmestilo

Jean vo svojom sude Zobraziť galériu (3)
Jean vo svojom sude (Zdroj: Facebook/Jean-Jacques Savin)

PARÍŽ - Viac ako štyri mesiace potreboval 72-ročný Francúz Jean-Jacques Savin na prekonanie Atlantického oceánu. "Cestoval" v sude a spoliehal sa len na morské prúdy. V hlavnom meste Martiniku Fort-de-France ho vo štvrtok ráno SELČ uvítala jeho partnerka Josyane a kamarát Pierre Galzot. Na prekonanie trasy dlhej 5800 kilometrov bývalý vojenský výsadkár potreboval 127 dní.

Na cestu sa vydal 26. decembra z El Hierra najzápadnejšieho ostrovčeka Kanárskych ostrovov. Svoje "plavidlo" opustil už v piatok, kedy ho vzal na palubu ropný tanker smerujúci na holandský karibský ostrov Svätého Eustache. Tam ho vzal do vleku francúzsky remorkér vyslaný špeciálne pre to, aby Savina dopravil na francúzsky zámorský departement Martinik. 

VIDEO Dôchodca preplával Atlantický
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Keď Savin vo Fort-de-France vyliezol zo svojho suda, vyhlásil Galzot, že je to stále ten istý Savin, akého pozná štyridať rokov. "Krajne odolný a dobre vytrénovaný. A ani veľmi neschudol," povedal Galzot, ktorý je lekárom. Napriek tomu ale odporučil Jeanovi, aby sa po ceste podrobil celkovému vyšetreniu. 

VIDEO Dôchodca preplával Atlantický
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube/CGTN)

Kapsula, v ktorej Savin plával, meria tri metre na dĺžku a v priemere má 2,1 metra. Bola postavená tak, aby odolala nárazom vĺn, ale aj možným útokom morských živočíchov, predovšetkým kosatiek. Aby mohol Savin komunikovať s pevninou či určovať svoju polohu, napájala prístroje v sude elektrina zo solárnych panelov. Jeho odyseu sledovalo na Facebooku 23 000 ľudí. Na šiestich štvorcových metroch mal Francúz k dispozícii lôžko, kuchynku, malú kanceláriu a sklad.

Viac o téme: SudAtlantikJean-Jacques Savin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu